tri sestre-najavaPremijernim izvođenjem predstave “Tri sestre” Antona Čehova u režiji Marka Misirače Pozorište Prijedor otvriće 62. sezonu, najavio je večeras direktor ove kuće Zoran Baroš.

“Po završetku rada na ovoj predstavi, ažuriraćemo rad na predstavi `Prekidi` koju smo počeli proljetos, pa prekinuli najprije zbog poplava, a potom zbog povrede glumca. Sada ćemo je nastaviti i krajem novembra ili početkom decembra planiramo je premijerno igrati”, rekao je Baroš na konferenciji za novinare

U predstavi “Tri sestre” igraju Boris Tomić, Jelena Seksen, Mirela Predojević, Sabina Halilović, Tatjana Binjaš, Darko Cvijetić, Srđan Kneginjić, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Radenko Bilbija, Rade Stupar i Zlata Kogelnik.

Režiser Marko Misirača rekao je da rad u Pozorištu Prijedor doživljava kao neku vrstu akademske nadgradnje budući da je ovdje radio svoju diplomsku predstavu, a pretprošle sezone “Djelidbu” Skendera Kulenovića koja mu je otvorila neka nova vrata, živjela festivalski život i bila uspjeh ove kuće.

“Čehovljevom tekstu prethodio je autorski rad Darka Cvijetića `Feničanke materijali` koji je pripremio teren i od čijih je glumica i potekla inicijativa da radimo ovu predstavu. Otkrivamo zajedno potpuno nove slojeve Čehova od čije se smrti ove godine navršava 110 godina”, kazao je Misirača.

Glumac i dramaturg u ovoj predstavi Darko Cvijetić rekao je da u istoriji svake pozorišne kuće kad se događa Čehov to je praznik i da je praznik samo događanje Čehova na našem jeziku.

“Ja sam imao sreću da prije deset godina radim Čehovljevog `Galeba`, a sada smo napravili predstavu koja je brza, duhovita, gledljiva i začudna i koja će ostvariti puno prostora za debatu. Ovo tumačenje Čehova može da liči na radikalizam. Naše poigravanje Čehovom pokušaj je da se priča osavremeni”, kazao je Cvijetić.

Glumac i scenograf u ovoj predstavi Radenko Bilbija rekao je da rukopis minimalistički i da je palanački duh u nekoliko scenografskih momenata izražen.

Glumica Tatjana Binjaš, koja igra najmlađu sestru, zahvalila se na povjerenoj ulozi i rekla da prvi put radi sa režiserom Markom Misiračom.

Predpremijera je zakazana za subotu, 8. novembra u 20.00 časova, kada će fotografi i snimatelji moći uzeti kadrove, dok će se premijera igrati u nedjelju, 9. novembra u 20.00 časova.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić