Tridestdvogodišnji Dejan Četić iz Prijedora zbog teške bolesti od rođenja je nepokretan i vezan za krevet. Zbog situacije u kojoj se nalazi u potpunosti je zavisan o članovima porodice, koji brinu o njemu.

Dejanu i njegovoj porodici svaka pomoć je dobrodošla. Zahvaljujući Optima grupi, a posredstvom Saveza “MeNeRaLi”, petočlanoj porodici Četić uručeni su oprema i kućni aparati vrijedni 1.000 KM.

Život Dejana Četića od rođenja je borba. Zbog multiple skleroze, od koje boluje, nikad nije stao na noge.

Osima toga, dijagnostikovan mu je Vestov sintrom epilepsije, introcefalus i atrofija mišića.

Nikada nije mogao da žvaće hranu, niti da govori. Nepokretan i vezan za krevet, živi zahvaljujući svakodnevnoj njezi svojih najbližih. Otac Goran i majka Adiha njegov su najveći oslonac.

– Teško je bolestan. Tu je sa nama. 24 sata se brinemo o njemu suprug i ja. I sestra je uz njega. Ona je trenutno u školi. Nije jedini, teško jeste, non stop smo uz njega, uvijek neko mora biti prisutan s njim. Dejan je rođen prije vremena. Ljekari su se borili da mene spasu, a njega su oštetili u porodu. Kao što vidite, ne govori, ne hoda, ne prati očima – ističe Dejanova majka Adiha Četić.

Porodici Četić stigla je pomoć Optima grupe, u okviru njihove humanitarne kampanje pod nazivom “Stvaramo zdrave navike”.

Vrijednu donaciju u vidu šporeta, nutri buleta, blendera, ali i pelena, posteljine i ostalih potrepština, porodici su uručili predstavnici prijedorskog Udruženja roditelja djece sa po teškoćama u razvoju “Neven”.

– Vrijednost donacije je 1.000 KM. Јa sam sa majkom kontaktirala i ona mi je rekla šta je najneophodnije za ovakvo dijete koje ne može ni da sjedi, ni da samo žvaće, niti da jede čvrstu hranu. Mi smo upravo iz tog razloga uzeli ono što je najpotrebnije – navela je Vesna Berić, predsjednica Udruženja “Neven”.

Kako kaže Adiha Četić, ova donacija od velikog je značaja, jer se Dejanovom bolešću porodica bori sama.

Kako ističu iz “Nevena”, zahvaljujući Optima grupi, rad udruženja koja pružaju pomoć ovakvim slučajevima, uveliko je olakšan.

– Oni su jedini i prvi, koji su se sjetili sami da izdvajaju jedan procenat od svojih prihoda i da ga dodjeljuju najugroženijim grupama, i to kontinuirano, bez naših potreba da odlazimo i tražimo pomoć. I pored svih apela, većina vrata nam budu zatvorena – dodaje Berića.

Prije porodice Četić, pomoć Optima grupe do sada je dobilo 66 porodica, pripadnika najugroženijih društvenih grupa u Republici Srpskoj.

RTRS