ostra lukaIz Razvojnog programa Republike Srpske s 25.000 KM biće kupljeno zemljište namijenjeno za izgradnju hladnjače za skladištenje kupina u Oštroj Luci, izjavio je Srni načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

“Očekujemo da Vlada Republike Srpske učestvuje i u izgradnji hladnjače. To će biti investicija koja će zaštititi proizvođače kupina od malverzacija i manipulacija na tržištu kojima su nerijetko izloženi”, rekao je Stanar.

Stanar je naveo da će proizvođači kupine sa teritorije ove opštine u hladnjači moći skladištiti do stotinu tona ovog voća i da je hladnjača “faktor sigurnosti koji će izbaciti mešetare iz igre”.

Prema njegovim riječima, kupina je specifična po tome što se bere svaki treći dan i ne može dugo opstati van hladnjače.

“Tako se dešavalo da nakupac s proizvođačem dogovori jednu otkupnu cijenu, a, nakon što je proizvođač obere, spusti dogovorenu cijenu i za 50 odsto znajući da proizvođač nema gdje s plodom”, pojasnio je Stanar.

Procjenjuje se da se u ovoj maloj, rubnoj opštini kupina uzgaja na površinama od deset do 15 hektara i da je ova grana voćarstva u ekspanziji.

Memorandum o realizaciji ovog projekta iz Razvojnog programa Republike Srpske potpisali su prošlog mjeseca ministarstva finansija i uprave i lokalne samouprave i opština Oštra Luka.

Oštra Luka spada u izrazito nerazvijene opštine Republike Srpske.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com