U Muzeju Kozare je otvorena dokumentarno-istorijska izložba “Milanković 1879-2019” autora LJubiše Pašića, a u organizaciji Saveza inovatora Republike Srpske.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je da značaj i djelo Milutina Milankovića zaslužuju da izložba bude posjećena, kako od redovnih posjetilaca, tako i prosvjetnih radnika i učenika.

On je naveo da ovo nije prva saradnja sa Savezom inovatora, jer je početkom 2019. godine bila organizovana veoma posjećena izložba “Tesla”.

“Saradnja se nastavlja ovom izložbom, organizovanom povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića”, istakao je Radonjić.

Predstavnik inovatora grada Banjaluka Slobodan Rašić istakao je da Savez inovatora u okviru svojih aktivnosti redovno obilježava godišnjice rođenja naučnika i pronalazača.

“Ovu godišnjicu obilježavamo autorskom izložbom Milutina Milankovića, čovjeka koji je poznat da je prije stotinu godina matematički dokazao klimatske promjene, što je veoma aktuelno u savremeno doba”, istakao je Rašić.

On je dodao da je izložba vizuelan prikaz Milankovićevog rada, te da je autor Pašić, koji je sekretar Saveza inovatora Republike Srpske, sjajno postavio koncept izložbe.

“Ovo je 16 postavka, a ići ćemo i dalje. Ujedno bih posjetioce i ljude koji se bave inovacijom pozvao da učestvuju na manifestaciji `Inost mladih 2020` za koju će uskoro biti objavljen konkurs”, dodao je Rašić.

Posjetioci će ovu izložbu u Muzeju Kozare, koja je već na otvaranju pobudila interesovanje srednjoškolaca, moći da pogledaju do 20. januara.

SRNA