Mještani čije kuće i pomoćni objekti treba da se ruše na trasi auto-puta Banjaluka – Prijedor pitaju da li je Vlada tražila saglasnost Kineza kda je u Kozarcu i u Ivanjskoj pomjerala trasu?

Mještani Lamovite, Verića, Bistrice, Ivanjske i Gornje Omarske ponovo su mirno protestovali zbog planirane trase budućeg autoputa Banja Luka-Prijedor.

U svojim namjerama traže pomjeranje sporne trase i same petlje koja u selu Lamovita ruši 12 kuća , a pomjeranjem samo nekoliko stotina metara južno, sve to bilo bi izbjegnuto.

„Ako nađu u ovoj trasi da ruše više od tri kuće, neka dođu i ruše i naše. Ovdje su samo tri kuće sporne. Zašto? To neka nam ministrica odgovori. Ako je za nas uslov bila plava linija da se ne može pomjerati lijevo i desno, zašto se ovdje pomjerilo? Samo ovaj dio od Verića do Lamovite ostaje isti“, kaže Savo Dukić iz Gornje Omarske.

Međutim, po svemu sudeći resorno ministarstvo to ne zanima. Srebrenka Golić, ministarica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kaže da šteta nikome neće biti pričinjena i da nisu tačne tvrdnje mještana da im nisu uvažene žalbe.

Dodaje da bez saglasnosti koncesionara (Kineza), nema pomjeranja trase autoputa.

„Mi stanovnici Verića, Bistrice i Gornje Omarske koji smo ugroženi autoputom nismo protiv istog, ali smo protiv načina na koji je to urađeno. Nije nam jasno da nam Srebrenka Golić govori sada da mora dobiti saglasnost Kineza da bi nam pomijerila trasu. Da li su tražili saglasnost u Kozarcu i u Ivanjskoj, pitao Dukić.

Buduća trasa autoputa Banja Luka – Prijedor koja prelazi preko naselja Omarska, Lamovita, Bistrica i Verići na samo 4 kilometara ruši 31 kuću, 27 ugožava i nekoliko stotina pomoćnih objekata.

Mještani ovih sela demantuju navode iz resornog ministarstva da nisu pisali brojne prigovore i žalbe. Kažu autoput da, ali ne preko
naših kuća.

„Ako su udovoljili ove dvije nacije zašto ne bi i nama”, pitaju mještani pomenutih sela.

Ugroženi mještani pozvali su premjera Srpske Radovana Viškovića da ih primi na razgovor, u suprotnom, kako ističu, organizovaće masovne proteste pred zgradom Vlade Republike Srpske kako bi dali do znanja i pokazali vlastima da će vjekovna svoja ognjiđta braniti životom.

rtvbn.com