Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević najavio je danas smjenu Aleksandra Jeftića sa dužnosti šefa gradskog Odsjeka za saobraćaj zbog “brojnih propusta u radu”.

Kovačević je na konferenciji za novinare u Prijedoru naveo da od ove godine u gradu postoji mogućnost plaćanja parkinga putem SMS-a, koja, iako predviđena još 2006. godine, nije realizovana jer su “postojale opstrukcije” pojedinaca u gradskoj upravi.

“A, razlog je ustvari vrlo jednostavan. Jedino naplatom SMS-om ne može doći do bilo kakve zloupotrebe. Sve ostalo stvara određene mogućnosti da se dese neke nepoželjne ili nedozvoljene radnje. Smatram da je bilo određenih zloupotreba, da je prihod sigurno mogao i morao da bude veći”, izjavio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, grad je prošle sedmice uplatio 38.000 KM prvu ratu duga za PDV-a, a ukupan dug od 456.000 KM biće plaćen u 12 mjesečnih rata.

“To je dug koji nam je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH obračunala po osnovu njihove odluke da je naplata parkinga nešto što se mora tretirati kao konkurentni prihod, a ne kao komunalna taksa kao što smo mi ovdje mislili od 2006. godine”, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da se u Prijedoru parking naplaćuje posljednjih 15 godina i da je po tom osnovu prihodovano nešto malo manje od pet miliona KM.

“UIO je obračunala dug za samo posljednjih pet godina. Da su obračunali dug za svih 15 godina, a nisu jer nisu imali zakonom takvu mogućnost, taj dug bio bi gotovo 900.000 KM”, naglasio je Kovačević.

On je dodao da se zbog rekonstrukcije Ulice majora Milana Tepića i radova na građevinskom objektu na Jerezi pojavio problem manjka parking mjesta, odnosno da je kapacitet parking mjesta trenutno smanjen sa 700 na 550.

“Mislim da ćemo za dan-dva naći kompromisno rješenje da na parceli u centru grada koja je u privatnom vlasništvu, u dogovoru sa vlasnikom omogućimo parkiranje na toj parceli koje se neće naplaćivati do završetka Ulice majora Milana Tepića, kada će tamo na raspolaganju biti oko stotinu parking mjesta“, naveo je Kovaečvić.

Na prethodnoj konferenciji za medije u Prijedoru, koja je održana 1. novembra, Kovačević je novinarima dao na uvid dokumentaciju iz sudskog procesa između grada Prijedora i preduzeća “Prijedorputevi” u kojem je sudija okvalifikovao svjedočenje Aleksandra Jeftića kao nepouzdano.

SRNA
Foto – prijedorgrad.org