U Prijedoru je veliki broj saobraćajnih znakova išaran i prekriven naljepnicama toliko da se ne vidi njihovo značenje. Šteta nastala na ovaj način na godišnjem nivou gradski budžet košta od pet do 10.000 KM.

Iako je veliki broj znakova išaran i obljepljen naljepnicama, policijskim službenicima je u prošloj godini samo u decembru prijavljeno da je oštećen jedan saobraćajni znak. Portparol Policijske uprave Prijedor, Zvezdana Alendarević priča da je tada prijavljeno da je nepoznata osoba sprejom pošarala latinični natpis na saobraćajnom znaku na ukrštanju Ulice 29. novembar i na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka.

“Drugu prijavu smo imali 9. januara ove godine, utvrđeno je da je nepoznata osoba upotrebom spreja išarala ćirilični natpis na saobraćajnom znaku koji se nalazi na magistralnom putu Prijedor-Novi Grad, radi se o dva saobraćajna znaka. Znači, u ove dvije prijave je za ukupno tri saobraćajna znaka utvrđeno da su prešarani. Policijska uprava Prijedor je identifikovala jednu osobu koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem ovog prekršaja i u narednom periodu protiv te osobe biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, rekla je Alendarevićeva.

Iz Odsjeka za saobraćaj grada Prijedora podsjećaju da je godišnja budžetska stavka za održavanje i postavljanje saobraćajnih znakova oko 30.000 KM. Šef ovog Odsjeka Aleksandar Jeftić priča da se tokom godine svaki drugi ili treći znak zamijeni ili popravlja.

“Godišnje u prosjeku postavimo između 80 i 100 novih saobraćajnih znakova, a između 30 i 50 saobraćajnih znakova na godišnjem nivou zamijenimo ili popravimo. Uglavnom mijenjamo i popravljamo saobraćajne znakove koji su fizički oštećeni u saobraćajnim nezgodama, u slučaju krađe ili ako neka osoba namjerno ošteti saobraćajni znak i zamijenimo po neki saobraćajni znak obljepljen i pošaran do te mjere da više nije u funkciji”, rekao je Jeftić.

kozarski.com