Korisnici Dnevnog centra Udruženja “Neven” vrijedno rade. Nisu to samo radionice, šivenje i slično. Već je treća godina kako pakuju metalne kopče za potrebe preduzeća „Austronet” iz Kozarca. Koriscnicima ovo dobro dođe, jer vole da rade, i to im je još jedna prilika da se kvalitetno druže, ali i zarade.

Iz “Austroneta” kažu da već godinama matična kompanija u Austriji ima sličnu saradnju sa udruženjima ovog tipa, te da su želјeli da ta iskustva prenesu i u Prijedor.

Jedan od cilјeva je bio razbijanje stereotipa i predrasuda o ovoj populaciji, te da se široj javnosti pokaže da oni i te kako mogu doprinijeti društvu, samo im je potrebno dati priliku.

“Cilј je bio da pokažemo lokalnim udruženjima, zajednici, stanovništvu i našim privredncima, da kao imaju neki posao koji mogu raditi naši sugrađani iz „Nevena“, da im omoguće da ga rade. Oni su vrijedni, jedva čekaju da rade. I naravno, za taj rad mi ih adekvatno nagradimo”, kaže direktor „Austroneta“ Enes Kahrimanović.

Novac koji zarade, članovi “Nevena” koriste za izlete i slične aktivnosti. U udruženju su zahvalni “Austronetu” na ukazanom povjerenju, jer radni angažman ovoj populaciji mnogo znači i utiče na podizanje samopuzdanja i odgovornosti.

“Oni kad dođu u dnevni centar, i kad odrade svoju jutarnju rutinu traže šta će raditi. Oni ne žele da sjede, već žele da zaista nešto rade. Mi se trudimo na sve načine da ih uposlimo, uz projekte i ostalo, ali ovo što smo dobili od gospodina Kahrimanovića i “Austroneta”, to je nemjerlјivo”, rekla je predsjednik Udruženja “Neven” Vesna Berić.

Berićeva je pozvala i druga preduzeća koja su spremna na sličnu saradnju da im se obrate, jer ovo je primjer kako se može raditi na obostranu korist.

kozarski.com