U rasadnicima “Komunalnih usluga” u Donjoj Puharskoj godišnje proizvedu oko 40.000 sadnica cvijeća. Raspolažu sa tri staklenika, a najavljuju proširenje proizvodnih kapaciteta i asortimana.

“Planiramo da u toku godine nabavimo savremeni plastenik, zahvaljujući kome ćemo proširiti broj sadnog materijala. Pored cvijeća, namjeravamo da podignemo zasade lovor višnje, ukrasne četinare i sve ono što bi bilo traženo na tržištu”, rekao je Dalibor Grabež, direktor “Komunalnih usluga”.

Radna jedinica “Rasadnik i zelenilo” ovog preduzeća, bavi se održavanjem gradskog zelenila i proizvodnjom sadnica sezonskog cvijeća. Trenutno rade na zimskom cvijeću koje će u maju saditi u cvjetnim lejama za potrebe grada, dok je ljetna proizvodnja aktuelna u avgustu. Dobra vijest je da će u ovoj godini nabaviti savremen plastenik.

“Najveći dio proizvedenog cvijeća plasiramo za potrebe grada Prijedora i za prodaju trećim licima. Određenu količinu cvijeća podijelimo tokom akcije “Proljetno uređenje grada”, raznim institucijama, školama, vrtićima, mjesnim zajednicama i zajednicama etažnih vlasnika”, rekao je Davor Rajlić, rukovodilac RJ “Rasadnik i zelenilo”.

Skup sadni materijal ono je što, pored troškova zagrijavanja staklenika, najviše opterećuje rasadničku proizvodnju. To neće uticati na kvalitet rasada koji u ovoj radnoj jedinici pripremaju za prodaju. Podsjećaju građane da na proljeće posjete njihov rasadnik u Donjoj Puharskoj, i po povoljnim cijenama kupe sezonsko cvijeće za uređenje vrtova, dvorišta i balkona. Kupci uglavnom tražemaćuhicu, begoniju i katarantus za proljetnu proizvodnju.

kozarski.com