Ostvarivanje prava na imovinu nakon razvoda braka jedan je od problema sa kojim se suočavaju žrtve nasilja, a za čije rješavanje je potrebna sistemska podrška, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka Multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja grada Prijedora.

Socijalna radnica Centra za socijalni rad Prijedor Dragana Grujičić rekla je da je ovaj centar prošlog mjeseca zabilježio slučaj žene koja pokušava doći do dijela imovine stečene tokom braka sa bivšim suprugom od kojeg je trpjela nasilje i koji je zbog tog krivičnog djela bio osuđen na sedam mjeseci zatvora.

“Prilikom izlaska geometra na teren, taj bivši suprug nije dozvolio da se obavi premjer, potpisao je zapisnik u kojem je to navedeno, a njoj je poručio: `Odležao sam te jednom, odležaću te opet`, misleći na tu zatvorsku kaznu koju je odslužio zbog veoma brutalnog nasilja, kako je u presudi i opisano”, navela je Grujičićeva.

Ona smatra da je za takve i slične situacije potreban povlašten položaj za žrtvu, jer se žrtve veoma često odluče da ne prijavljuju nasilje upravo zato što su ekonomski zavisne od počinioca.

“Ako ih ohrabrujemo da prijavljuju nasilje, trebalo bi da imaju i podršku u situacijama poput ove da mogu doći do svoje imovine”, dodala je Grujičićeva.

Centar za socijalni rad u prošlom mjesecu primio je 18 prijava porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, policija je preduzela odgovarajuće mjere i radnje u dva slučaja, koliko ih je i okvalifikovano kao krivično djelo, dok je Dom zdravlja, takođe, imao dva slučaja.

Okružno javno tužilaštvo imalo je 12 predmeta u radu, s tim da su to predmeti koji se odnose na područje koje pokriva ovo tužilaštvo, a ne samo na grad Prijedor.

Pedagog Srednjoškolskog centra Prijedor Bojana Vučenović rekla je da su se članovi tima upoznali sa novim opštim protokolom o postupanju u slučajevima nasilja u porodici koji su prošlog mjeseca potpisali predstavnici šest ministarstava Republike Srpske.

Današnjem sastanku tima, koji je održan u prostorijama Srednjoškolskog centra Prijedor, prisustvovali su i predstavnici Policijske uprave, Okružnog javnog tužilaštva, Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, Javne ustanove “Centar Sunce”, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Bolnice “Dr Mladen Stojanović” i medijske zajednice.

SRNA