srna-meteorologija-dejvisHidrometeorološka stanica Prijedor dobila je novi, automatski agrometeorološki instrument “Dejvis” vrijedan 10.000 KM, rekao je Srni meteorolog Branko Stojanović.

“Osim osnovnih parametara – temperature, vlažnosti, pritiska, brzine vjetra, količine padavina, solarne i ultrazvučne radijacije, ovaj uređaj mjeri i temperaturu i vlagu lista i zemljišta na dubinama od pet do 30 centimetara”, naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, uređaj može da otkrije bolesti jabuke i vinove loze krastavost i plemenjaču.

“Softver za integralno upravljanje štetočinama jabuke i vinove loze koristi ulazne podatke sa ovog uređaja i računa uticaj vremenskih prilika na razvoj i pojave određenih biljnih bolesti, u zavisnosti od optimalnog odnosa temperature i vlage”, pojasnio je Stojanović.

On je rekao da je nova stanica u Prijedoru postavljena u okviru voćnjaka i da će se na taj način dobijati tačni podaci o uslovima za pojavu bolesti voća tokom cijele sezone.

“Ima i daleko veće i šire mogućnosti, ali mi smo trenutno opremljeni ovim softverima”, dodao je Stojanović.

Primjena agrometeoroloških stanica omogućava podršku u donošenju ključnih odluka u izvođenju tehnoloških operacija u poljoprivredi. Uzgajivači i tehnolozi mogu da steknu uvid u potrebe biljaka za vodom, opasnosti od niske temperature, opasnosti od biljnih bolesti i štetočina i da vrše druge stručne i praktične analize.

Osim u Prijedoru, Hidrometeorološki zavod Republike Srpske postavio je i novu agrometeorološku automatsku stanicu u Banjaluci koja je mobilna i može se premještati po potrebi u polja ili zasade.

SRNA