skola dositej obradovic-posjeta davidija (1)Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi izjavio je danas da je dodatnih 43 miliona evra predviđeno za Program EU za oporavak od poplava u BiH, ali da se čeka ratifikacija okvirnog sporazuma koja će omogućiti operativnost ovih sredstava.

“Do sada su u okviru ovog programa uložena 42 miliona evra, od čega u Republici Srpskoj oko 20 miliona evra”, rekao je Davidi novinarima u Prijedoru, gdje je danas u posjeti korisnicima Programa EU za oporavak od poplava.

On je rekao da u okviru ovog programa nisu rađene samo obnove objekata, nego su i unaprijeđeni standardi u odnosu na ono što je bilo prije.

“Vjerujemo da je program uspješan sa više aspketa: realizacija ide dosta brzo, a u ranim fazama, odmah nakon poplava, već smo bili na terenu i mogli da djelujemo”, istakao je Davidi.

skola dositej obradovic-posjeta davidija (2)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je grad Prijedor na vrijeme bio spreman ponuditi program obnove škola, a da je EU bila još spremnija taj program realizovati.

“Želim zahvaliti EU koja je u ovom programu zaista učinila mnogo. Tri osnovne i tri srednje škole u Prijedoru se renoviraju, jedna se gradi iznova i očekujem da će još neka škola ili ustanova kulture doći na red iz drugog dijela pomoći”, naglasio je Pavić.

On je naveo da je, bez obzira na poplave, većina škola oštećena usljed nevremena, intenzivnih padavina i vjetrova, i da su u ovom programu kvalitetno zaštićene i od padavina i od podzemnih voda.

“Stolarija je bila užasna i zimi su u mnogim školama djeca sjedila u jaknama”, dodao je Pavić, i zahvalio i EU i UNDP-u kao implementatoru programa.

skola dositej obradovic-posjeta davidija (3)Direktor Osnovne škole /OŠ/ “Dositej Obradović” Prijedor Stevica DŽogazović izjavio je da je u obnovu centralnog školskog objekta iz Programa EU za oporavak od poplava uloženo 300.000 KM, zahvaljujući čemu su nakon 33 godine školske prostorije dobile novi izgled.

“Tim novcem obavljeni su sanacija i rekonstrukcija krova, zamijenjena kompletna vanjska stolarija i urađena kompletna sanacija mokrih čvorova”, rekao je DŽogazović.

Područna škola u Tukovima, koja je u maju prošle godine poplavljena i potom srušena, iznova se gradi sredstvima iz Programa EU za oporavak od poplava.

“Završeno je pokrivanje škole, postavlja se stolarija i rade se unutrašnji radovi, te očekujemo da će svečano otvaranje ove škole biti u maju”, dodao je DŽogazović.

Nakon posjete OŠ “Dositej Obradović”, predviđene su Davidijeve posjete preduzeću “Lim profi”, Mjesnoj zajednici Kalata u Kozarcu i OŠ “Kozarac”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com