Dom zdravlja Prijedor je danas (04.04.2023. godine) započeo proces imunizacije protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju djeca oba pola, uzrasta 11-14 godina, a navedeno podrazumijeva da svako dijete, koje započne vakcinaciju do svog 15. rođendana, ima pravo da besplatno dobije i narednu dozu, do kompletiranja vakcinacije.

Kako djeca koja su napunila 15 godina tokom prvih mjeseci 2023. godine ne bi ostala uskraćena za mogućnost besplatne vakcinacije, omogućiće se besplatna HPV vakcinacija za svu djecu koja pune 15 godina u prvoj polovini 2023. godine, ukoliko započnu proces vakcinacije do kraja juna 2023.

Vakcinisanje će se obavljati u Higijensko-epidemiološkoj službi u centralnom objektu Doma zdravlja, drugi sprat, soba 41. svakim radnim danom od 08-14 časova.

Prije vakcinacije potreban je standardni pregled doktora porodične medicine, te se roditelji djece prethodno javljaju izabranom doktoru porodične medicine i nakon pregleda se upućuju na vakcinaciju.

U skladu sa Pravilnikom o imunizaciji, vakcinacija protiv HPV koju preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine ili koja se traži na lični zahtjev korisnika usluge, za lica izvan uzrasne grupe 11 do 14 godina, sprovodi se u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a troškove snosi korisnik usluge.

Sve druge potrebne informacije u vezi sa vakcinacijom protiv HPV, mogu se dobiti u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Prijedor na telefon 052/238-104 ili kod izabranog doktora porodične medicine, kao i putem elektronske pošte info@domzdravljaprijedor.ba

Dom zdravlja Prijedor