Načelnik Odjeljenja za opštu upravu grada Prijedor Jasminka Murselović rekla je u Skupštini grada da je potrebno predložiti mjere za ublažavanje negativne demografske slike i izrazila nadu da će novoosnovano Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku analizirati uzroke i posljedice loših kretanja, te dati odgovarajuće prijedloge.

Odbornici su danas usvojili informaciju o broju upisa u matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih na području grada u 2022. godini, a Murselovićeva je navela da je lani bio 621 u upis u matičnu knjigu rođenih, 367 u matičnu knjigu vjenčanih i 1.282 u matičnu knjigu umrlih, dok su naknadni upisi odnose na rođenja, vjenčanja i smrti izvan grada Prijedora.

Ona je govoreći o trendovima u proteklih pet godina rekla da je broj upisa rođenih najveći u 2018. godini /734/, a najmanji lani /621/.

“Najveću razliku između broja upisa u knjige rođenih i umrlih imali smo u 2021. godni. Ta razlika je iznosila 931, nažalost, u korist umrlih”, rekla je Murselovićeva u obraćanju odbornicima.

Andrija Vukotić iz Kluba odbornika SNSD-a rekao je da od ovog novoosnovanog odjeljenja očekuje da napravi plan kako popraviti situaciju koja se godinama pogoršava.

“Nažalost, sve manje i manje imamo poroda ne samo u Prijedoru, nego u cijeloj Republici Srpskoj”, rekao je Vukotić koji je pedijatar neonatolog i direktor prijedorske bolnice.

Odbornici su danas usvojili i informacije o realizaciji Programa korištenja sredstava za podsticaj u preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, o realizaciji budžetskih sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj i o sprovedenoj anketi o zadovoljstvu građana radom Skupštine grada Prijedor, te program korištenja poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada Prijedora.

Informacija o rezultatima mjerenja zadovoljstva građana javnim uslugama povučena je iz dnevnog reda.

SRNA