U susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, u Muzeju Kozare održano je predavanje prijedorskim srednjoškolcima o vaskršnjim običajima. Predavači su bili etnolog Marija Radaković i poznavalac etno-kulture Milorad Latinović.

“Važno je znati starinske običaje vezane za Vaskrs. Recimo, to prvo jaje ofarbano crvenom bojom, koje se ostavljalo da čuva kuću. Sve je to donosilo radost u porodice. Drugačija su vremena došla. Nove su tehnike šaranja jaja, pa je sve manje onih koji jaja farbaju voskom ili u lukovini”, kaže Latinović.

“Mnogo toga u našim običajima se iskrivljuje, drugačiji su, uzimaju se tuđi običaji. Nemam ništa protiv promjena, ali ako hoćemo da budemo ono što jesmo, a nema potrebe da se stidimo, onda se trebamo pridržavati onako kako jeste. Naravno, ne baš strogo, svako će da promijeni po nešto, ali glavnina ipak treba da bude naša”, dodaje Radakovićeva.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, koji se naziva i praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima, jer svojim značajem prevazilazi sve druge svetkovine. Kako ističu iz Muzeja Kozare, značajno je da djeca čuju kako se ovaj praznik nekada obilježavao i da istinski osjete radost Vaskrsa.

kozarski.com