U naselju Baltin Bare u Gomjenici počelo je saniranje divlje deponije koja je nedavno ponovo formirana iako je prošle godine bila uklonjena.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambeno poslove Dragoslav Kabić izjavio je novinarima da je u saradnji sa preduzećem “Komunalne usluge” počeo odvoz kabastog materijala i smeća kojem tu nije mjesto za odlaganje.

“Ovaj prostor ćemo očistiti, saobraćajnicu revitalizovati tako da će biti omogućena normalna saobraćajna komunikacija, a ovaj posao rješavamo putem sredstava zajedničke komunalne potrošnje”, izjavio je Kabić novinarima.

On je ponovio raniju izjavu da u budžetu grada ima 30.000 KM predviđenih za ove namjene i da će u narednom periodu biti raspisan javni poziv za izbor izvođača za uklanjanje divljih deponija.

“Ali evo, one se pojavljuju svaki dan i ovim putem pozivam naše građane na odgovornost u zaštiti životne sredine i da ne bacaju otpad tamo gdje mu nije mjesto, da nema potrebe za tim te da kabasti otpad odlažu na lokacije koje su za to predviđene”, naglasio je Kabić.

On je najavio mogućnost postavljanja video nadzora na ovom i sličnim mjestima gdje uprkos apelima stalno nastaju divlje deponije i gdje ljudi koji to rade, čine prekršaj.

Kabić je dodao da ne postoji tačna evidencija divljih deponija, ali da u gradu sigurno postoji stotinjak ovakvih mjesta gdje nesavjesni građani odlažu otpad bez ikakvog razmišljanja da se time ugrožava životna sredina, a pogotovo kada to čine u blizini izvorišta pitke vode.

prijedorgrad.org