U galeriji ateljea Udruženja likovnih umjetnika u Prijedoru 3. maja sa početkom u 20 časova biće održana treća izložba radova štićenika Dnevnog centra “Neven” Prijedor, pod nazivom “Svijet kako ga vidim”.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi nastali na 22 likovne radionice koje je sa korisnicima realizovala diplomirani likovni umjetnik Marija Dobrijević.

“Osobama sa smetnjama u razvoju potrebno je omogućiti ista prava i pružiti priliku da učestvuju u događajima u zajednici, što je ujedno i želja roditelja, da njihova djeca u granicama svojih mogućnosti učestvuju u društvenom životu lokalne zajednice i doprinose vlastitom i opštem napretku”, kazao je za “Nezavisne novine” Nenad Dobrijević, zamjenik predsjednice Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven” Prijedor, koji je i voditelj dnevnog centra.

Kako ističe naš sagovornik, prije 35 godina osnovano je Udruženje roditelja, kao dobrovoljna društveno-humanitarna organizacija, s ciljem da unaprijedi zaštitu osoba sa poteškoćama u razvoju.

“Udruženje djeluje kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija i ima registrovanih 325 članova, sa tendencijom rasta. Članove udruženja čine osobe sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji. Dnevni centar za odrasle osobe sa intelektualnim teškoćama djeluje pri udruženju neformalno od 1998. godine”, rekao je Dobrijević i napomenuo da je od 2017. godine ta usluga zakonski regulisana prema odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

“Dnevni centar okuplja 44 osobe sa poteškoćama u razvoju koje provode do osam sati dnevno u centru, zavisno od njihovih sposobnosti, gdje razvijaju svakodnevne životne, komunikacijske, radne i kreativne vještine. Kako dnevni centar nema dovoljno finansija za zapošljavanje potrebnog broja stručnih radnika, dodatno stručno osoblje se angažuje iz projektnih sredstava. Na taj način je 2018. godine, zahvaljujući projektu ‘Prošetaj sa mnom kroz grad’, prvi put angažovana akademska slikarka Marija Dobrijević”, objasnio je Dobrijević.

Dodaje da su od tada realizovana četiri ciklusa likovnih radionica, a kako se pokazalo da su izuzetno korisne, posjećene i zanimljive korisnicima, udruženje redovno aplicira na pozive donatora, pa su i za 2023. godinu obezbijeđena sredstva za održavanje novog ciklusa radionica.

Marija Dobrijević, voditeljka likovnih radionica, kazala je za “Nezavisne” da je uočeno da osobe sa poteškoćama u razvoju mogu, znaju i hoće da stvaraju i rade, ali da im je za to potrebna odgovarajuća prilika i podrška.

“Do sada su održane dvije izložbe radova, u decembru 2018. godine pod nazivom ‘Buđenje’ i u martu 2022. godine pod nazivom ‘Druga izložba radova korisnika Dnevnog centra Neven’, koje su imale pozitivan odjek u javnosti i veliko interesovanje Prijedorčana”, kaže Dobrijevićeva.

Naša sagovornica ističe da su osobe sa poteškoćama u razvoju socijalno isključene od rođenja, obeshrabrene, uvjerene da zbog invaliditeta ne mogu i ne znaju izraziti ono što misle i osjećaju, a to nije tačno.

“Kroz projekat ‘Svijet kako ga vidim’ želimo smanjiti taj osjećaj jer umjetnost ne poznaje loše i dobro i omogućava saopštavanje samog sebe drugima na specifičan način i povećava radost koja se osjeća zbog estetike i uspjeha. Bavljenje likovnim aktivnostima omogućava osobi razvoj svih aspekata ličnosti, kreativni, čulni, motorički, emocionalni, socijalni i saznajni. Značaj umjetnosti za ličnu, socijalnu i kulturnu ekspresiju je vitalan, jer se na taj način oslobađaju emocije, imaginacija i intelekt”, kazala je Dobrijevićeva.

Kroz radionice je prošlo 35 učesnika starijih od 18 godina.

Tokom šestomjesečnog ciklusa radionica nastalo je više od 200 radova, od kojih će na izložbi biti predstavljena 24 rada, od čega 12 grupnih i 12 individualnih.

“Kroz ovaj ciklus radionica učesnici su prošli sve likovne tehnike, počevši od crteža, preko kolaža i akvarela, do akrilnih boja. Početak radionica zasnivao se na individualnom radu učesnika, koji su koristili različite pojedinačne i kombinovane slikarske tehnike na raznolikim podlogama. Drugi dio radionica obilježio je grupni rad, gdje su četiri do pet učesnika zajednički slikali i dopunjavali rad na platnima velikih formata. Svaki učesnik je oslikao vlastitu majicu koju će nositi na otvaranju izložbe”, kazala je Dobrijevićeva.

Izložba će u galeriji ateljea Udruženja likovnih umjetnika Prijedora (Vatrogasni dom) biti postavljena do kraja maja.

nezavisne.com