Udruženje za zaštitu potrošača „DON“ Prijedor predstavilo je danas firmama koje rade onlajn prodaju radnu verziju pravilnika o načinima prodaje na daljinu budući da su i trgovcima i potrošačima i institucijama i udruženja direktno pogođeni nedostatkom propisa u oblasti e-trgovine ili neusaglašenošću važećih akata.

Izvršna direktorica „DON-a“ Murisa Marić podsjetila je da su udruženja potrošača prošle godine uradila jedno istraživanje o prodaji putem društvenih mreža gdje je samo kod stotinu neregistrovanih subjekata zabilježeno 1,7 miliona posjeta.

„Išli smo sa blagim procjenama da svaki deseti posjetila je potencijalni kupac i da je prosječna vrijednost transakcije 30 KM, te smo došli do prometa od pet miliona maraka koji je van regularnih tokova. To je bio alarm da se uključimo“, rekla je Marićeva na današnjoj javnoj debati o e-trgovini koju je organizovalo ovo udruženje.

Ona je istakla da su potrebni novi propisi kojima će se zaštiti registrovani subjekti, ali i potrošači, od prodaje robe putem Fejsbuka i Instagrama gdje neko iz svog dnevnog boravka umanjuje promet i profit trgovcima koji plaćaju obaveze državi.

„Preporuke moraju ići u smjeru registrovanja djelatnosti bez čega nema mogućnosti kontrole. U ovo su uključeni i predstavnici poreskih institucija, carine i inspekcije. Na Fejsbuku cvjeta posao oko stana na dan. U Banjaluci ih je vanrednom inspekcijskom akcijom u samo jednom danu nađeno tri stotine. Kažnjeni su i imaju obavezu da se registruju, bez obzira da li će se više baviti tim poslom ili ne“, navela je Marićeva.

Goran Pavić iz firme „Ist kod“ koja se bavi informaciono-komunikacionim tehnologijama rekao je da neuređeno tržište za ovu oblast predstavlja ogroman problem.

„Svima je sve dostupno, bez kontrole i bez posljedica“, rekao je Pavić.

Aleksandar Đurašinović iz prijedorske poslovnice „Sport vižn“ rekao je da je veoma bitno da sa akti koji budu doneseni primjenjuju na sve, jednako i bez razlike, a ne da za neke važe, a za neke ne.

„Mi imamo fiskalne račune i za onlajn prodaju. Korona je doprinijela da uopšte razvijemo i taj segment poslovanja i pitanje je gdje bismo bili da toga nije bilo. S druge strane, dođu nam kupci i kažu da na buvljacima ima nabaviti brendova po nižim cijenama nego kod nas, što svakako utiče na naš promet, ali nije moje da idem u kontrolu na pijace“, dodao je Đurašinović.

Suzana Dakić kaže da se 18 godina bavi prodajom obuće i torbi, da su u toj branši ogroman problem i rastući problem nelojalna konkurencija na Fejsbuku, Instagramu i Viberu i da pozdravlja inicijativu da se onlajn trgovina uredi zakosnkim i podzakonskim aktima.

„Prošle godine prijavila sam republičkoj tržišnoj inspekciji nekog ko se putem Viber grupe reklamirao pozivajući se na nešto šta ja radim i prodajem i mogu reći da je inspekcija odlično odreagovala i maksimalno uredno odradila svoj dio posla, tako da vjerujem da svako od nas može dati svoj doprinos uređenju onlajn tržišta“, dodala je Dakićeva.

Predstavnice „Prijedorčanke“ rekle su da se ponekad jave problem s uslugama brze pošte i da su iskuslile prepakivanje paketa ili vraćanja pošiljke iz razloga što je primalac rekao da ne može u momentu poziva primiti paket nego malo kasnije.

Učesnicima debate podijeljen je program obuke za e-trgovinu koji se sastoji od pet jednodnevnih modula: osnove, ugovorni odnosi, inspekcije, kolektivna zaštita e-potrošača i obuka e-potrošača, a koji bi doprinio i unapređenju budućih propisa iz oblasti e-trgovine.

Javna debata realizovana je u okviru projekta „Doprinos udruženja potrošača u zaštiti prava potrošača u BiH u skladu s pravilima EU o e-trgovini” kojeg provode prijedorski „DON“ i Udruženje građana „ToPeeR“ iz Doboja, a finansira Evropska unija s ciljem poboljšanja postojeće pravne regulative, okvira i mehanizama u skladu sa pravima potrošača u EU.

SRNA