U Gradskoj upravi Prijedor danas je organizovana prezentacija Geoportala za pregled mjera energetske efikasnosti koji je finansiran od strane GIZ-a u okviru Projekta “Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH”.

Na izradi aplikacije, učestvovali su Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Mašinski fakultet iz Banja Luke, kao i konsultanska kuća “AM Geosolutions” d.o.o. Banja Luka.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Danijel Zrnić je novinarima izjavio da je tokom izrade ove aplikacije u prethodnom periodu obrađeno 350 objekata sa fotografijom svakog objekta i površina krova, eventualnih krovnih panela solarnih kojima će se moći koristiti energija.

“Grad Prijedor je prvi grad u Republici Srpskoj za koju je izrađena navedena aplikacija”, istakao je Zrnić.

Mladen Amović predstavnik konsultantske kuće “AM Geosolutions” d.o.o. Banja Luka je potvrdio da je obrađeno oko 350 objekata gdje su terenski prikupljani podaci preuzimani iz zvaničnih evidencija i preračunate su mjere arhitektoskih, energetskih i ekonomskih parametara za svaki objekat.

“Smatramo da je ovo posebno značajan alat s obzirom da je ovo vrijeme gdje energija zauzima poseban značaj u životu svakog pojedinca i da je energija sve skuplja i samim tim ove mjere će doprinijeti ekonomskoj i energetskoj stabilnosti Republike Srpske. Grad Prijedor je prvo mjesto odakle smo krenuli sa obziljnijim upravljanjem u ovom smislu”, rekao je Amović.

On je dodao da je ovo alat koji treba da doprinese poboljšanju i olakšanju rada Gradske uprave u smislu trenutnih analiza na nivou grada Prijedora gdje kroz ove alate postoji mogućnost analize pojedinačnih objekata , ali i cjelokupnih mjera na nivou kompletne teritorije grada.

“Očekujemo da u narednom periodu Gradska uprava nastavi sa aktivnostima i unosom novih objekata kroz ovu aplikaciju, a poseban značaj je što je ova aplikacija javno dostupna pa će građanima i zajednicama etažnih vlasnika omogućiti uvid u neke osnovne podatke koji su vezani za objekte u kojima stanuju i samim tim da mogu da vrše planiranje u smislu daljih obnova , da se rade proračuni i time imaju saradnju sa gradskim vlastima u smislu unapređena mjera energetske efikasnosti objekata u kojima žive”, istakao je Amović.

www.prijedorgrad.org