Centar za socijalni rad u Prijedoru zabilježio je znatan porast prijava porodičnog i rodno zasnovanog nasilja u maju – 24 ili za 14 više nego u aprilu, rečeno je na današnjem sastanku gradskog multisektorskog tima za zaštitu.

LJubica Ivetić, socijalni radnik u Centru “Sunce” koji je bio domaćin ovomjesečnog sastanka, rekla je da su u tri slučaja prijave nasilja stigle iz škola, i to jedna iz srednje, jedna iz osnovne i jedna iz ove ustanove koju pohađaju djeca sa smetnjama u razvoju.

“Škole se bude. Treba vremena da shvate da je bolje prijaviti nego prećutati jer, ako se prećuti, poslije se može desiti i nešto gore. A onda je odgovornost škola još veća ako nisu postupile u skladu sa važećim protokolima”, istakla je Ivetićeva.

Od 24 slučaja, u 16 su u pitanju sadašnji ili bivši bračni ili partnerski odnosi, činu nasilja prisustvovalo je 18 djece, petoro djece bilo je direktno izloženo nasilju, a jedna djevojčica je smještena u sigurnu kuću.

“Jedan počinilac dobio je hitnu mjeru zabrane prilaska, a potom je dva puta prijavljen da je kršio tu mjeru”, dodala je Ivetićeva.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor u maju je imalo 12 predmeta, Dom zdravlja šest, a Bolnica “Dr Mladen Stojanović” nijedan.

Današnjem sastanku multisektorskog tima za zaštitu od nasilja u porodici prisustvovali su predstavnici Policijske uprave Prijedor, bolnice, Doma zdravlja i medija, a čine ga i predstavnici Centra za socijalni rad, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i tužilaštva.
SRNA