Manifestacija “Vidovdanski dani” počela je u Omarskoj gdje se u porti Hrama Svetog cara Lazara tradicionalno okupljaju mještani i njihovi gosti uoči Vidovdana.

Na brojnim štandovima bile su izložene narodne rukotvorine i poslastice, koje su s ljubavlju pripremile domaćice iz Omarske i okolnih sela, a bio je organizovan bogat kulturno-umjetnički program.

Predsjednik Savjeta MZ Omarska Željko Romanić je izjavio da je Omarska je prepoznatljiva po mnogo čemu.

“Proslavili smo nedavno 50 godina postojanja FK Omarska. Vidovdanski dani su naša tradicija i to će tako biti, zahvaljujući mladima koji ostaju u svom rodnom mjestu. Treba da čuvamo našu djecu i zadržimo ih ovdje, rekao je Romanić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je novinarima izjavio da svake godine uoči Vidovdana rado dolazi u Omarsku gdje se obilježava i slava hrama i ovog predivnog mjesta.

“Vidovdan ima poseban značaj za nas Srbe, za srpski narod kroz istoriju . Nažalost, moramo se prisjetiti i tog nekog teškog vremena i bitke na Kosovu i kada govorimo o Kosovu trebamo se suosjećati sa našim narodom na Kosovu koji imaju velikih problema. Ono što bih volio naglasiti da grad Prijedor itekako vodi računa o ovom mjestu. Radili smo mnogo u prošloj i ovoj godini. Pomagali smo našu crkvu. Početkom ove godine uplatili smo 100 000KM za izgradnju parohijskog doma. Tu nećemo stati. Nastavićemo dalje. Biće raspisan tender za izgradnju Sportske dvorane u Omarskoj. U toku naredne sedmice Zavod za izgradnju grada će dostaviti glavni projekat za prvu fazu izgradnje kanalizacione mreže u vrijednosti od 1 000 000KM i biće raspisan tender za te radove. Zaista pokušavamo da ovo mjesto održimo živim. Drago mi je što kad god dođem u Omarsku vidim dosta mladih ljudi sa djecom i to je garant opstanka srpskog naroda kako u ovom mjestu tako i u Republici Srpskoj”, rekao je Javor.

Vidovdanski dani u Omarskoj obilježavaju se već 20 godina istakao je protojerej Sreto Aleksić.

“Crkva je i posvećena Svetom caru Lazaru, Kosovskom mučeniku i svim srpskim mučenicima. S tim smo i uzeli da to bude slava crkve, ovog kraja i svih nas. To je jedan zavjet srpskog roda, prema caru Lazaru i prema svim borcima. Hvala Bogu i našem narodu i našem gradonačelniku koji su pomogli izgradnju svetosavskog doma.Prošle godine smo krenuli sa zidanjem ovog objekta, a ove godine možemo da se uselimo u njega, istakao je Aleksić.

Gosti manifestacije i kulturno-umjetničkom programu su bili članovi Škole narodnih igara “Sitnica”, Montana, Bugarska.

prijedorgrad.org