Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Nevenko Vranješ, posjetio je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, sa sjedištem u Prijedoru.

Vranješ je izrazio zadovoljstvo radom ove javne ustanove, ali i time kako su ispoštovane preporuke izvještaja iz 2021. godine, koji reguliše prava osoba sa invaliditetom.

Po riječima direktora Fonda, Stevice Dronjka, u proteklom periodu slijedili su date preporuke, a očekuju da će novi zakon regulisati nedostatke u ovoj oblasti.

”Mi imamo određenih problema koji su rješivi vezano za zakonodavni okvir. Kao što znate, Fond ne može sam da mijenja zakon i s tim u vezi nadležno ministarstvo je pokrenulo određene procedure, tako da se nadam da ćemo 2024. godine imati potpuno nov zakon koji uređuje ovu oblast”, dodao je Dronjak.

Nevenko Vranješ zadovoljan je kako je to urađeno u ovoj javnoj ustanovi, a i dalje će se, kako je rekao, nastojati da u što većoj mjeri bude usvojeni zahtjevi osoba sa invaliditetom.

”Ono što oni zamjeraju jesu zapošljavanje u prvom redu, pristup institucijama i objektima, neka svoja potraživanja u smislu obezbjeđenja finansijskih sredstava. Naravno, zakonodavni položaj uvijek može da bude bolji. Mi to pratimo i idemo prema nadležnim institucijama i tu smo da popravimo polažaj”, naveo je Vranješ.

Očekivanja su da će, u saradnji sa resornim ministarstvom, u narednom periodu na najbolji način biti regulisano sve što se tiče prava osoba sa invaliditetom.

kozarski.com