U Prijedoru je danas održana komemoracija u povodu smrti Dragana Trkulje /71/, proslavljenog kuglaša iz Prijedora, reprezentativca Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i BiH.

U ime Kuglaškog saveza Republike Srpske Mladen Džajić je rekao da je Trkulja tokom trideset godina postojanja ovog saveza predstavljao živu sponu sa kuglaškim sportom u Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori i Srbiji – sadašnjoi najjačoj sili u sportu na devet čunjeva.

In memoriam: Dragan Trkulja – Trki (1952-2023)

„Od osnivanja Saveza, Dragan Trkulja, već afirmisani kuglaš, naše gore list, fajter i tehničar, nastojao je da spoji naše kuglanje sa onim u Srbiji koje je već tada bilo prepoznato kao prosperitetan i perspektivan sport u novoj državi, osvajajući prve medalje na kuglaškom nebu za novonastalu zemlju. Nastojao je da i mi u Republici Srpskoj uvidimo kako treba raditi za dobrobit našeg sporta i razvoja kuglanja na ovim prostorima i kada smo još bili nepriznati na prostoru BiH i međunarodnoj sceni“, naveo je Džajić.

On je podsjetio na to da je svaka ekipa u Kuglaškom savezu Republike Srpske željela da ima u svojim redovima takvu kuglašku veličinu i majstora sporta, pa je Trkulja igrao u „Rudaru“ iz Prijedora, „Borcu“ iz Banjaluke, „Banjalučkoj pivari“, „Kozari“ iz Gradiške, te ponovo u „Borcu“ gdje je i okončao igračku karijeru 2012. godine.

Kuglanje. Bez popusta.

„Najveći uspjesi naših klubova na međunarodnoj sceni povezani su sa njegovim kuglanjem, kao što su šampionska ekipa ‘Banjalučke pivare’ na Velt pokalu 2003/04. godine ili nastup ‘Borca’ na NBC kupu u Splitu 2010. godine“, istakao je Džajić.

On je naglasio da je Trkulja, nakon zatvaranja kuglane u hotelu „Prijedor“ 2006. godine, dočekao da se sagradi nova četvorostazna kuglana u sportskoj dvorani na Urijama u Prijedoru 2019. godine.

„Pokušavao je da trenerskim radom svoje ogromno kuglaško znanje i iskustvo prenese na nove naraštaje u Prijedoru, te na taj način doprinese povratku stare slave kuglaškog sporta u gradu na Sani, u kojem je prije 30 godina i osnovan Kuglaški savez Republike Srpske. Takođe, uspio je da aktivnim učešćem u radu Kuglaškog kluba ‘Rudar’ Prijedor, trudeći se da utiče na fizionomiju ekipe za više domete, vrati ugled i da se grad Prijedor opet prepoznaje kao jedan od značajnih centara kuglaškog sporta u Republici Srpskoj i BiH“, zaključio je Džajić.

Predsjednik Kuglaškog kluba „Rudar“ Prijedor Lazar Marčetić rekao je da je od 1973. godine Trkulja aktivan kuglaš „Rudara“, da je poslije igrao za „Radnički“ Prijedor, „25. maj“ Sanski Most, „Slogu“ Bosanski Novi, „Interpanonija Kosig-Dunav osiguranje“ Apatin, „IMR Rakovica“ Beograd, „Partizan“ Beograd, „Kljajićevo“ iz istoimenog mjesta i „Jugopetrol“ Novi Beograd.

„Dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije, kasnije BiH, višestruki klupski i pojedinačni prvak Beograda, Srbije i Jugoslavije, učesnik evropske lige šampiona, finalista svjetskog kupa, vicešampion NBC kupa, nebrojenih međunarodnih turnira najvišeg ranga, rekorder i vlasnik najboljih rezultata na brojnim kuglanama, a kruna karijere je svakako titula vicešampiona svijeta u paru sa svojim kumom Duletom Ajdukovićem“, naveo je Marčetić.

On je istakao da je Trkulja život posvetio kugli.

„Neviđena odricanja i posvećenost sa rijetko viđenom empatijom, učinile su ga kuglaškom ikonom. Nije bilo čovjeka koji ga je poznavao, a da ga nije volio. Pozitivnu ljudsku energiju i ogromno kuglaško iskustvo nesebično je dijelio“, dodao je Marčetić.

Za vrijeme komemoracije na sve četiri stazu u prijedorskoj kuglani bilo je ispisano ime Dragana Trkulje i klubova u kojima je ostvario najveće rezultate.

„Pokrenućemo inicijativu da se ova kuglana nazove po njemu, a ustanovićemo i memorijalni turnir u njegovu čast“, najavio je Marčetić.

Trkulja je sahranjen danas na prijedorskom groblju Pašinac.

SRNA/www.prijedordanas.com