Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora upoznao se s kampanjom Centra za socijalni rad Prijedor koja je pod nazivom „Slavimo porodice“ realizovana prošlog mjeseca u trajanju od osam dana, a kojoj je cilj i očuvanje porodice i preventivno djelovanje da do narušavanja porodičnih odnosa ni ne dođe. Socijalna radnica Dragana Savić Pešević rekla je da je kampanja ishod dugog razmišljanja stručnih radnika ove institucije kako se može djelovati preventivno, ističučći da su 52 subjetka iz lokalne zajednice bila donatori kampanje, da je građanima podijeljeno više od stotinu nrgada i da su aktivnostima bile obuhvaćene sve generacije.

„Nekada smo pogođeni razmišljanjima šta Centar za socijalni rad radi, šta ne radi, pa smo mislili i da je odlazak u javnost isto dio neophodan i s naše strane. Percepcija u javnosti centara za socijalni rad, ne samo kod nas, nego i u okruženju, je takva da pozivam svakoga da dođe. Takođe, neka nas zatvore na mjesec dana pa da se vidi šta će biti od grada“, dodala je ona u obraćanju na sjednici Foruma, savjetodavnog tijela grada Prijedora koje se sastaja svaka dva mjeseca.

Lazar Brdar iz Policijske uprave Prijedor govorio je o regionalnoj akciji usmjerenoj na držanje opasnih životinja bez nadzora u kojoj je na području Prijedora izdato sedam prekršajnih naloga i podneseno sedam prijava protiv sedam lica.

„Preduzeću Komunalne usluge proslijedili smo 12 zabilješki koje su se ticale zbrinjavanja napuštenih pasa. I dalje se kao problem javlja činjenica da nemamo površinu predviđenu za izvođenje kućnih ljubimaca“, naveo je Brdar.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor Saša Gajić podsjetio je na kampanju o upotrebi električnih trotineta u saobraćaju, naveo očekivanje da će taj novi trend biti sve više i više u porastu i da bi trebalo razmotriti prijedlog da se prilikom izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih saobraćajnica grade i biciklističke staze.

Predstavnici PU Prijedor ponovo su aktuelizovali pitanje buke iz ugostiteljskih lokala za koje često dobijaju prijave građana, gdje anonimne prijave ne mogu biti korištene u eventualnim sudskim postupcima.

Zamjenik predsjedavajućeg Foruma za bezbjednost zajednice Draško Đenadija rekao je da zaključak Foruma može biti da se od nadležnih organa zatraži definisanje nadležnosti komunalne policije, uniformisane policije i inspekcije radi veće efikasnosti, a budući da diskusije o ovom pitanju traju dugo.

Mladen Bosančić iz Odsjeka komunalne policije rekao je da odredba da nema glasne muzike iz kafića koji su u sastavu zgrada nakon 22.00 časa, po njegovom mišljenju, ne znači mnogo stanarima jer se kafići nalaze i u okolini.

Ognjen Vukojević iz Gradske uprave predstavio je pismo dobrodošlice čelnih ljudi grada sugrađanima iz dijaspore, a koje je će i ovog ljeta biti dijeljeno u institucijama.

On je dodao da grad Prijedor ima priliku da putem UNDP-a obezbijedi 3D pješačke prelaze i da je potrebno da nadležno odjeljenje odluči koje bi lokacije bile najpogodnije.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com