Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Prijedor imala je sedam intervencija na uklanjanju stabala sa saobraćajnica i jednu na trafostanici nakon jučerašnjeg nevremena, izjavio je komandir Radovan Martić.

“Stabla smo uklanjali u Ništavcima, Gaćanima, Brezičanima, Gomjenici, Rasavcima i na dvije lokacije u gradu, a u trafostanici bio je rizik od požara, do čega nije došlo”, rekao je Martić Srni.

Dario Đaković iz Hidrometeorološke stanice Prijedor rekao je da se u poređenju s regionom za Prijedor može reći da je nevrijeme neznatno.

On je naveo da su najjači udari vjetra bili u Bijeljini od 28,6 metara u sekundi, što je više od 100 kilometara na čas, a zatim u Trnu od 28,1 metar u sekudni.

“U Prijedoru su bili oko 12 metara u sekudni ili četrdesetak kilometara na čas. U Bijeljini i Trnu, u našoj klasifikaciji, bila je orkanska oluja ili 11. nivo na skali od 12, a u Prijedor je bio jak vjetar ili šesti nivo od ukupno 12”, pojasnio je Đaković.

On je precizirao da se podaci odnose na fiksna mjerna mjesta, da je moguće da su lokalno se dešavali i jači udari.

“Što se tiče padavina u Prijedoru je to 20 litara po metru kvadratnom i bilo je samo kiše, a ne i grada”, dodao je Đaković.

Iz “Elektrodistribucije” Prijedor rečeno je Srni da su četiri dalekovoda ostala bez napona – dva na Mrakovici, jedan u Rasavcima i jedan u Donjoj LJubiji, da je više kvarova na niskonaponskoj mreži i da su sve ekipe na terenu.

Šef Odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta rekao je da do jutros nije primio prijave u vezi sa nevremenom.

Hitna pomoć prijedorskog Doma zdravlja nije imala intervencija uzrokovanih nevremenom, rečeno je Srni u ovoj službi.

SRNA
Foto – ilustracija