Svetom liturgijom i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, danas je započelo zborovanje kod crkve u Jelićkoj. Svake godine, na Veliku Gospojinu, kod crkve brvnare i novoizgrađene bogomolje, u Jelićkoj se na narodnom zboru okupi veliki broj mještana, ali i vjerujućeg naroda iz okolnih mjesta.

Na zborovanju se čuva tradicija, a bude prisutan i veliki broj mladih. Tradiciju čuvaju i u Muškoj pjevačkoj grupi „Timar“. U rodnoj Jelićkoj ojkaču su zapjevali i na ovom zborovanju.

“Mi smo čuvari izvornog pjevanja na ovim prostorima. Želimo da opstane ova naša stara izvorna pjesma. To nam je cilj i šteta što nema mladih ljudi da to preuzimaju od nas starijih. Pokušaćemo ipak da u narednom periodu podmladimo društvo”, rekao je Zoran Grahovac iz Pjevačke grupe „Timar“.

Paroh jelićki, Vladimir Kos, kaže da na zborovanje u Jelićku dolaze iz svih krajeva i dodaje da se nada da će ova tradicija dugo ostati i još više zaživjeti u narodu.

“Veoma je važno da se okupljamo, naročito kod ovih naših starih svetinja. Ova naša crkva se skoro 200 godina nalazi na ovom mjestu i okuplja ne samo narod ove parohije nego i šire. Važno je da čuvamo svoju tradiciju”, rekao je Kos.

Uz ojkaču, zborovanje i druženje naroda na Veliku Gospojinu u Jelićkoj pratila je dobra trpeza, uz neizbježno jagnjeće i praseće pečenje.

kozarski.com