Prijedorske “Komunalne usluge” organizovale su regionalnu konferenciju udruženja komunalnih preduzeća. Mišljenja i iskustva u hotelu Prijedor razmijenilo je preko 60 predstavnika komunalnih preduzeće iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Federacije BiH i Republike Srpske.

Druženje predstavnika komunalnih preduzeća iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije počelo je prije četiri godine. Pokazalo se da su problemi isti i da ih je lakše rješavati razmjenom iskustava. Brojna iskustva razmijenjena su i na današnjoj konferenciji komunalnih preduzeća, koja je održana u Prijedoru.

“Osnovni cilj nam je da se povežemo i da eventualno nađemo partnera i za prekograničnu saradnju. Razmjenom iskustava shvatili smo da jedni drugima možemo savjetodavno da pomognemo u rješavanju nekih problema, koji nam se čine nerješivi”, istakao je Aleksandar Vračević, predsjednik Udruženja komunalnih i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Predstavnici komunalnih preduzeća ističu da uz međusobno poštovanje i saradnju, zajednički rade na unapređenju preduzeća i kvalitetnijem pružanju usluga.

“Efikasnost u radu, stručnost i transparentnost su zajedničke vrijednosti koje njegujemo. Složenost i važnost problematike sa kojom se susrećemo, sa jedne strane i dinamika razvoja tehnike i tehnoloških rješenja sa druge strane, zahtijevaju od svih nosioca pružanja komunalnih usluga permanentnost u unapređenju rada. Moje kolege i ja imamo još mnogo toga da uradimo i imam visoka očekivanja koja ovakvi susreti mogu realno da ispune”, kaže Marko Vujnović, predstavnik Udruženja poslodavaca KOMDEL iz Srbije.

Na konferenciji udruženja komunalnih preduzeća regiona bilo je riječi i o zakonskim propisima, koji su važni za ulazak u Evropsku uniju kada je u pitanju stabilnost i efikasno poslovanje komunalne privrede.

“Bez obzira što sada živimo u različitim državama, većina nas koji smo na Zapadnom Balkanu imamo interes ulaska u Evropsku uniju. Mi u Crnoj Gori smo otvorili sva poglavlja, ali nam slijedi težak period primjene traženog zakonodavstva. Lako je nešto uskladiti na papiru, ali u realnosti primjeniti na obavljanje i funkcionisanje komunalne privrede je vrlo teško. Zato su korisne ovakve konferencije i razmjena određenih ideja i iskustava”, naglasio je Borivoje Bonić, predsjednik Udruženja komunalnih preduzeća Crne Gore.

Učesnici konferencije udruženja komunalnih preduzeća regiona saglasni su u ocjeni da su ovakvi susreti i transferi tehnologije i znanja od velikog značaja i mogu da ubrzaju prosperitet komunalnih preduzeća i podizanje kvalaiteta pružanja komunalnih usluga na viši nivo.

kozarski.com