Prijedorska Skupština koja je samo prije dva mjeseca jednoglasno odlučila da zatraži od Vlade Republike Srpske da se na području Prijedora I lokaliteta Bukova Kosa I Bistrica obustave sve istražne radnje u cilju otvaranja mrkog uglja, ipak je danas pogazila riječ.

Sa 22 glasa za, 4 uzdržana I jednim glasom protiv usvojila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja “Drvo-Export-u“ iz Teslića na lokalitetu “Bukova kosa“. Mještani ogorčeni I razočarani. Kažu da ostaju pri svom stavu da ne žele rudarske radove u svom selu.

S druge strane, prvi čovjek Prijedora kaže da Grad ne može biti protiv istraživanja I da se isključivo zalažu da se u Prijedoru gradi, radi I istražuje.

Nezavisni odbornik u Skupštini Biljana Knežević ističe da su odbornici skupštinske većine pogazili svoju riječ.

“Zaista mi je žao što moje kolege danas nisu održale svoju riječ I što su dale ovu saglasnost. S tim da je vrlo upitno u članu 8. Zakona o geološkim istraživanjima gdje stoji da saglasnost daje jedinica lokalne samouprave a nas kao Skupštinu grada niko ne podrazumijeva u tom kontekstu”- naglasila je Kneževićeva.

Prije dva mjeseca kada su prijedorski odbornici glasali o zabrani svih aktivnosti po pitanju istraživanja, Vlada Republike Srpske je istog dana dodjelila koncesiju za istraživanje teslićkoj firmi Drvo export.

Time je Vlada Republike Srpske pogazila volju lokalnog stanovništva, koje se mjesecima unazad protivi i zahtijeva obustavljanje svih radova. Neki od mještana su najavili ukoliko se desi rudnik u njihovom selu, slijedi masovno iseljenje.

rtvbn.com