U okviru 51. “Književnih susreta na Kozari”, u prijedorskoj galeriji organizovano je veče pjesnika zavičajnog kruga pod nazivom ”Zavičajni poetski predjeli”. Sedam pjesnika iz Prijedora, Banjaluke i Novog Grada govorilo je o svom zavičaju i Kozari. Među njima i Ognjen Vlačina i Milan Rakulj koji navode da im je čast što su, u okviru programa ovogodišnjih Susreta, predstavili dio onoga o čemu pišu.

”Meni je stvarno velika čast. Prvi put učestvujem na ‘Književnim susretima na Kozari’. Kao dijete sjećao sam se ove manifestacije koja je nosila posebnu težinu. Sada sam recitovao dvije pjesme, jedna se odnosi na selo Ništavce, a druga je iz okoline Knina, odakle mi je supruga”, navodi Vlačina.

Šef gradskog Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju, Jadranka Mijić, zahvalila je zavičajnim pjesnicima koji su se odazvali njihovom pozivu.

„Nije lako napraviti dobar izbor, ali mi smo se potrudili i mislim da smo napravili pravu stvar”, rekla je Mijićeva.

Organizator 51. „Književnih susreta“ je Grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. Saorganizatori su gradovi Banja Luka, Gradiška i Laktaši, te opštine: Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Srbac.

kozarski.com