Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da je zadovoljan radom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida i da su povećana sredstva koja su na raspolaganju tom fondu.

“Fond radi sasvim dobro i za sljedeću godinu ćemo praviti nove planove i programe kako bi to sve išlo maksimalno dobro”, rekao je Egić novinarima u Prijedoru prilikom radne posjete ovoj javnoj ustanovi.

On je naveo da su lica sa invaliditetom iz rata i rada ukazala na potrebu da se dodatno pojednostave javni pozivi da bi se uključilo što više korisnika, te pohvalila to što je Fond već smanjio broj procedura sa 22 na 12.

Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske Stevica Dronjak rekao je da Fond pokušava naći modalitet kako obezbijediti veće novčane stimulanse za nova radna mjesta i nova zapošljavanja lica sa invaliditetom.

“Ove godine smo to već uradili. Ta sredstva su iznosila 4.500 KM, a u saradnji sa Ministarstvom podigli smo na 7.000 KM i ovo je godina najvećeg ulaganja Fonda kad je u pitanju zapošljavnje lica sa invaliditetom jer će Fond u ovoj godini kroz razne komponente izdvojiti više od sedam miliona maraka”, naglasio je Dronjak.

On je dodao da su u javnom pozivu za održivost zaposlenosti i ekonomsku podršku sve prijave uvažene i da će biti realizovano svih 700.000 KM koliko je i planirano.

“Imamo i povećanu aktivnost punjenja po osnovu posebnog doprinosa za javni sektor 0,2 odsto od bruto plate, a 0,1 za privatni sektor, za subjekte koji nemaju ispunjenu kvotu da na 16 zaposlenih imaju jedno lice sa invaliditetom. Imamo pozitivnu dinamiku uplata tog doprinosa i već sad možemo reći da ćemo pozitivnim poslovanjem završiti ovu godinu”, zaključio je Dronjak.

SRNA