Omarska – Sloboda MG 1-2

Kovačević ‘28 – Lewis ‘38, Zekanović ‘67
Sudija: Kukrika Milan (Trebinje)
Gledalaca:700
Žuti kartoni: Sajak, Anđić, Stojnić (Omarska) Vuković, Nikodinović, Zekanović, Lewis, Jotić (Sloboda)

Omarska
Vujičić 6, Zdjelar 5 (Mikić -), Sajak 6, Kopanja 6, Panić 6 (Petković -), Anđić 6 (Marin -), Stojnić 6, Jaćimović 6, Jovičić 6 (Romanić B 6), Kovačević 7, Nišić Đ 6
Trener: Zlatko Jelisavac

Sloboda
Vuković 7, Danilović 7, Bobić 7, Nikodinović 7, Zekanović 7,5 (Soldat -), Lewis 7,5, Jotić 7 (Lazendić -), Fontemachi 7, Babić 7 (Jakešević -), Nenad 7, Radić 7
Trener: Tešić Marko

Omarska je doživjela i treći poraz na domaćem terenu, ali ovaj posebno boli jer smo ga doživjeli u derbiju začelju protiv Slobode iz Mrkonjić Grada. Gosti su bili bolji i slavili sa 2-1, recimo u utakmici u kojoj su gosti bili mnogo bolji u prvom poluvremenu, a ipak je Omarska povela 1-0, a u drugom poluvremenu Omarska je odigrala mnogo bolje, ali su gosti došli do pobjede evrogolom Zekanovića.

Još jednom se potvrdilo da Omarska ne zna igrati srijedom i samo se možemo nadati da je današnji poraz posljedice ”proklete srijede” te da nije realan pokazatelj kvaliteta Omarske.

Kao što rekosmo, Sloboda je mnogo bolje odigrala prvo poluvrijeme i stvorila bar 5-6 stopostotnih prilika. Sijevalo je pred golom Omarske, ali gosti nisu uspjeli zatresti mrežu Vujičića. Sa druge strane Omarska nije uspjevala ugroziti gol ostiju, ali onda u 28.minutu jedna dobra akcija domaćih. Panić je centrirao sa desne strane, Kopanja je iz prve vratio loptu u šesnaesterac, a na nju je u punom trku natrčao Kovačević i glavom zatresao mrežu Vukovića, te je tako Omarska nezasluženo povela.

Ipak, gosti u 38.minutu stižu do izjednačenja. Zekanović je idealno centrirao, Lewis je utrčao iza odbrane Omarske i savladao Vujičića iz neposredne blizine. Na odmor se otišlo rezultatom 1-1.

U drugom poluvremenu viđena je dosta bolja igra Omarske, koja je imala inicijativu i stvorila nekoliko prilika , ali nije uspjela postići gol. U 59. minutu srušen je Kopanja u šesnaestercu i sudija Kukrika je pokazao na jedanaesterac. Ipak, Zdjelar je slabo šutirao i Vuković je odbranio penal.

U 67. minutu kazna. Zekanović je sa tridesetak metara postigao jedan od ljepših golova ove sezone. Precizno i jako je šutirao, te se lopta od desne stativa obila u mrežu, Vujičić je bio nemoćan.

Do kraja utakmice, Omarska nije uspjela pritisnuti goste iako je stvorila dvije prilike. U 80. minutu lopta se u šesnaestercu odbila do Nišića, koji je šutirao iz neposredne blizine, ali pravo u Vukovića, koji brani taj pokušaj. U sudijskom vremenu, lopta se odbila do Sajaka koji je šutirao iskosa ali pored gola. Reklo bi se, sreća nije pogledala Omarsku da dođe bar do boda, ali sreća se mora i zaslužiti.

Definitivno, Omarska je u velikoj krizi, možda je već vrijeme da se spašava klub, a ne sezona. Ko je kriv: uprava, struka, igrači? Vjerovatno svi, a šta raditi? To je pitanje od milion dolara. Dani pred nama vjerovatno će donijeti neke odgovore.

FK Omarska