U periodu od 8. do 14. septembra, članovi Anasambla narodnih igara i pjesama „Savan Runjo“, Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora, boravili su u Sjevernoj Makedoniji, na 38. Međunarodnom festivalu „Istibanjsko zdravoživo“, u organizaciji FA „Kitka“ iz Istibanje, opština Vinica.

Vinica je opština koja se nalazi u Kočanskoj dolini, u istočnom dijelu Sjeverne Makedonije, a cijeli region je poznat po proizvodnji riže i vinove loze.

Otvaranje festivala prvog dana, kojem je prethodio defile svih učesnika, održano je u Istibanji, koja leži na rijeci Bregalnici, stradalničkom mjestu iz mnogih ratova, čime je simbolično povezano sa našim krajevima i istorijom koju zajednički dijelimo.

Osim ovog nastupa, naš ansambl je imao priliku da nastupa i u opštini Zrnovci, gdje je pored defilea, organizovan prijem delegacija svih učesnika kod gradonačelnika ovog mjesta.

Posljednjeg dana festivala, održan je koncert na velikom trgu u opštini Vinica, prije kojeg su svi učesnici učestvovali u defileu i prijemu kod gradonačelnika Vinice, koja je bila pokrovitelj ove manifestacije.

Tokom festivala, članovi su obišli i pojedine najznačajnije lokalitete u Vinici, poput Viničkog muzeja, u kom se čuvaju ikone od pečene gline iz perioda od trećeg do šestog vijeka, jedinstvene u svijetu, ili Viničke tvrđave, lokaliteta na kom su pomenute ikone pronađene.

Osim koncerata i nastupa, članovi našeg Udruženja imali su priliku da obiđu glavni grad Sjeverne Makedonije, Skoplje, njegove privredne, istorijske i kulturne znamenitosti, kao i park prirode „Matka“, koji se nalazi u neposrednoj blizini ovog grada.

Članovi Udruženja za očuvanje tradicije su imali priliku da posjete i Manastir Sv. Gavril Lesnovski, te da uživaju u prelijepom prirodnom okruženju i posebnom duhovnom ambijentu.

Jedan dan, u okviru festivala, organizovano je veče nacionalne kuhinje, gdje su naši članovi imali priliku da prikažu specijalitete kuhinje Kozare i Potkozarja.

Važno je istaknuti činjenicu da su grupu koja je boravila na ovom festivalu činila djeca prosječnog uzrasta od 14 godina koja su na licu mjesta pravila domaću hranu poput uštipaka, pite ili cicvare, na oduševljenje svih prisutnih.

Na putu do Makedonije, naši članovi su posjetili grad Niš, uživali u prirodnim i kulturnim znamenitostima ovog grada, naučili nešto o njegovoj istoriji, kao i o istoriji našeg naroda.

Sedmodnevno gostovanje na 38. Međunarodnom festivalu folklora „Istibanjako zdravoživo“ ostaće nam u najljepšoj uspomeni zbog veoma sadržajnog programa, ali i iskazanog gostoprimstva i toplog prijema naših domaćina.

Po povratku iz Sjeverne Makedonije, članovi Ansambla narodnih igara i pjesama „Savan Runjo“, Udruženja za očuvanje tradicije, „bacili“ su se na pripreme za nova gostovanja i nove festivale od kojih je prvi, festival u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, početkom novembra tekuće godine.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor