Počela je dvodnevna radionica na temu “Djelovanje za ravnopravnost polova u gradu Prijedoru”, koju realizuju Misija OEBS-a i Gender centar Vlade Republike Srpske, uz podršku Evropske unije.

U Prijedoru je, kao i većini gradova u BiH, neophodno dosta toga uraditi kako bi se unaprijedilo stanje u oblasi ravnopravnosti polova, smatra Adnan Kadribašić, voditelj projekta “EU za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije”.

“Dakle, ravnopravnost žena i muškaraca, dječaka i djevojčica, kroz donošenje jendog dokumenta, koji će definisati aktivnosti u narednom periodu. U toku radionice ćemo se fokusirati da što više sagledamo stanje i stvarne potrebe žena, muškaraca, dječaka i djevojčica i da vidimo koje bi to aktivnosti bile adekvatne da Grad preduzme u narednom periodu, kako bi se polako okretali ka ciljevima ravnopravnosti polova”, dodao je on.

Skupština grada Prijedora usvojila je 2012. godine Odluku o ravnopravnosti polova i od tada nije donesen nijedan dokument u vezi sa ovom temom. U planu je izrada Gender akcionog plana.

“Ta odluka se u Skupštini grada poštuje, ali znamo da još uvijek u gradu Prijedoru, Republici Srpskoj i BiH postoji diskriminacija na osnovu pola. Vidjećete da je vrlo malo žena na mjestima gdje se donose odluke. Reći ćete da ima zaposlenih žena u Opštini, u zdravstvu. One jesu zaposlene, ali nisu na mjestima gdje se donose odluke”, istakla je Azra Pašalić, predsjednik Komisije za ravnopravnost polova u Skupštini grada Prijedora.

Veoma je važno da se usvoji Gender akcioni plan, ističe predsjednik loklanog parlamenta, Igor Kneginjić.

“Smatramo da ljepši pol nije dovoljno uključen u politički rad, ni u upravljanje Gradskom upravom na način na koji mi to želimo. Svakako treba naglasiti da su dame odgovornije i posvećenije od muškaraca i nedostaje nam taj aspekt, a to je ravnopranost polova”, istakao je on.

O usvajanju Gender akcionog plana odbornici prijedorske Skupštine raspravljeće na jednom od narednih zasjedanja.

kozarski.com