U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) otvorena je izložba “Dolasci-polasci” vizuelnog umjetnika Mladena Bundala.

Mladen Bundalo je prvi put u Banjaluci donio vizuelne predstave koje su nastajale kao plod promišljanja vlastitog života, te decenijskog umjetničkog djelovanja u inostranstvu.

“Mladenova izložba ima putanju po kojoj su raspoređeni radovi i koji, krećući se kroz izložbeni prostor, grade narativ o raznovrsnim nivoima dolazaka i polazaka, otvarajući različite perspektive teme kretanja i života u dijaspori. Predstavljeni radovi nastali su kao plod promišljanja vlastitog života, budući da je glavno jezgro njegovog stvaralaštva iskustvo stečeno u dijaspori”, rekla je Isidora Banjac, kustoskinja izložbe.

Bundalo je rođen u Prijedoru, ali posljednjih 14 godina živi van grada i države u kojoj je odrastao. Živio je u Brnu, Parizu, Monsu, a njegovo trenutno boravište je Brisel.

“Ovom izložbom smo dobili još jednog značajnog savremenog umjetnika. Mladen Bundalo je neko ko ravnopravno može da stoji uz naše svjetski priznate umjetnike iz Republike Srpske Mladena Miljanovića, Radenka Milaka i Igora Bošnjaka. Tokom postavke izložbe imali smo priliku da se bolje upoznamo i sa Mladenom, ali i sa značajnom i aktuelnom temom migracija”, rekla je Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

Bundalo je zahvalio posjetiocima, te prisutne pozvao da kroz iscrtavanje zastava u njegovoj postavci postanu dio izložbe, a zatim je pozvao svog prijatelja Matjua Hendriksa da otvori izložbu poemom koju je Hendriks napisao boraveći nekoliko dana u Banjaluci. Poema se bavi temama zajedništva, prijateljstva i tolerancije.

Višegodišnji umjetnički projekat “Dolasci-polasci” nastao je u saradnji sa “Vizart”, producentskom kućom iz Banjaluke.

“Kroz ovu saradnju, osim što smo dobili jednog novog, po mom mišljenju već odavno velikog umjetnika, ja sam dobio i najboljeg prijatelja. Ova izložba je za mene bila pravo uživanje jer sam kroz Mladenova promišljanja i traume proživio i ona sopstvena i suočio se sa svojim nesigurnostima i moram priznati našao razrješenja za ista”, kazao je Zoran Galić, producent “Vizarta”.

Nakon otvaranja izložbe gosti su uživali u zvucima poznatog banjalučkog saksofoniste Bojana Savića.

nezavisne.com
Foto – MSU RS