Mladen Bundalo autor je izložbe “Dolasci-polasci”, koja će biti premijerno otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), sutra u 19 časova. Višegodišnji umjetnički projekat nastao je u saradnji MSU RS i producentske kuće “Vizart” iz Banjaluke.

“Ovom izložbom umjetnik Mladen Bundalo prvi put u Banjaluci donosi vizuelne predstave koje su nastajale kao plod promišljanja vlastitog života te decenijskog umjetničkog djelovanja u inostranstvu. Izložba ‘Dolasci-polasci’ se čita kao intimni dnevnik refleksija o životu van granica vlastite zemlje i svih promjena koje takav život nosi. Mladen promišlja i o sopstvenom djelovanju unutar vlastitog iskustva, ali i okvirima čovjekovog poimanja svijeta, identiteta, kulture i pripadnosti”, saopšteno je iz MSU RS, a sam autor o izložbi govorio je u intervjuu za “Nezavisne”.

NN: Koja i kakva iskustva iz inostranstva su Vam najdragocjenija?

BUNDALO: Na prvu, iskustva odlaska mogu biti vrlo traumatična, odlazite u novu sredinu, novi ljudi, kultura, birokratska prostranstva koja treba da osvojite, ali sa druge strane, to vas i tjera da izlazite iz zone komfora, da radite na sebi, da rastete. Iskustvo odlaska samo po sebi je zanimljivo, sa svim novinama koje sa sobom nosi, sa mogućnostima koje te novine otvaraju, i vjerujem da je upravo taj pomenuti potencijal za lični rast i razvoj u novom kontekstu vrlo dragocjeno iskustvo.

NN: Ne toliko davno naši preci govorili su da se ne putuje bez velike muke, misleći na ono što danas zovemo emigracije, a čime se Vi u ovoj postavci tematski bavite. Osim muke, kakvi su razlozi za emigracije danas, do kakvih zaključaka ste došli?

BUNDALO: Migracije su prisutne u istoriji civilizacije hiljadama godina, to je proces koji nas prati, a razlozi su različiti, nekad mogu biti dramatični, teški i mučni, nekad i ne mora biti tako. Možemo govoriti o ekonomskim, društvenim, političkim, ekološkim i drugim razlozima, sve zavisi od okolnosti u kojima se ta kretanja dešavaju.

NN: Izložba je multimedijalna i objedinjuje video, crtež, fotografiju, grafiku i instalaciju. Koliko je zbog toga bilo teže pripremiti jednu ovakvu postavku?

BUNDALO: Ovo je tema kojom se bavim veći dugi niz godina, koja me inspiriše, i važno mi je da u stvaralačkom procesu uživam te da takvu atmosferu prenesem i u prostor u kojem izlažem. Tako da bih rekao da nije bilo teško i nadam se da će publika uspjeti da se poveže sa cjelokupnom postavkom.

NN: Zanimljivo je da je zgrada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u prošlosti služila kao željeznička stanica te da naziv izložbe “Dolasci-polasci” ima još dublju simboliku. Da li ste, i ako jeste, na koji način ste iskoristili tu činjenicu?

BUNDALO: Apsolutno, istorijat zgrade savršeno se uklopio u koncept i temu postavke, i nismo mogli da ne iskoristimo priliku da ih povežemo. I to povezivanje se odigralo upravo na nivou naziva izložbe, koji ujedno ukazuje i na nekadašnju funkciju zgrade, ali i na temu izložbe.

NN: Dolazite iz Prijedora, koji je decenijama unazad kolijevka slikarstva. Na koji način je polazna tačka Vaših polazaka i dolazaka odredila Vaš poziv?

BUNDALO: Ta percepcija Prijedora kao grada umjetnika je vrlo šarmantna, ali ne bih rekao da je to u mom slučaju odigralo ulogu u izboru poziva.

NN: Trenutno živite u Briselu. Recite nam nešto o tamošnjem odnosu prema umjetnicima, umjetnosti i kulturi, u odnosu na ovdašnji?

BUNDALO: Glavna razlika je prvenstveno novac. Belgija je bogata zemlja, što znači da se više i ulaže u umjetnost i generalno u kulturu. Veća je podrška i za produkciju i za prezentaciju umjetničkih projekata. Ima mnogo više kulturnih grantova, što daje prostor i mogućnost umjetnicima da više i stvaraju i izlažu. U takvom kontekstu i scena je mnogo življa i dinamičnija.

NN: Vaši planovi nakon izložbe u MSU RS?

BUNDALO: Nakon izložbe, očekuje me završetak filma “Svaki put kad odeš, ponovo se rađaš” i umjetničke knjige. Film se inače bavi običajem prolivanja vode za srećan put, a dio istraživanja ove teme, za koju me je inspirisala moja baka koja svaki put za mnom proliva vodu, biće prikazan i na izložbi. Pomenuta umjetnička knjiga prati izložbu i planiramo je posebno promovisati, kao dio pratećeg programa izložbe “Dolasci-polasci”.

Biografija umjetnika
Mladen Bundalo rođen je u Prijedoru 1986. godine. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a magistrirao na smjeru video, multimedijalne i performans umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti u Brnu (Republika Češka). Bavi se istraživačkom vizuelnom umjetnosti, tekstom, eksperimentalnim i hibridnim filmom. Radu pristupa često iz lične, autoetnografske pozicije. Dotiče se pitanja kretanja, promjene, vrijednosti, inflacije, privremenosti i neizvjesnosti kao čvornih kategorija u iskustvu savremenog društva. Projekte, radove i filmove predstavio је na preko 100 međunarodnih izložbi i festivala, od kojih se ističu IDFA (Amsterdam), “Ji.hlava IDFF” (Jihlava), “iMAL” (Brisel), “Bideodromo” (Bilbao), “Rencontres Internationales” (Pariz), CVF (Kairo), SFF (Sarajevo), “Remont galerija” (Beograd), “Galleria d’Arte Moderna Achille Forti” (Verona), “Tranzitdisplay” (Prag) i “Künstlerhaus” (Beč). Ostvaruje dugogodišnju saradnju sa producentima Pjer-Luisom Kasoom (“La Tangente”, Brisel) i Zoranom Galićem (“VizArt”, Banjaluka). Živi i radi na relaciji Brisel – Prijedor. Član je umjetničke grupe “Tač.ka”.

nezavisne.com