Darovita Ana Stanojević, maturantica prijedorske gimnazije ljubav prema srpskom jeziku gaji od malih nogu, voli da piše, pa je i to bio jedan od razloga zbog kojih se prijavila za lingvistički kamp u Tršiću, na kojem je učešće uzelo 47 učenika gimnazija i srednjih stručnih škola iz cijele Srbije. Ana kaže da se radi o čestrnaestodnevnom kampu lingvistike, a ona je bila dio frazeološke radionice. U Zborniku „Mladi i srbistika 4“ našao se i njen naučni rad.

Ana Stanojević, maturantica ove škole kaže da je bila učesnik i prošle godine.

„Učesnik sam bila i ove godine na kampu, trenutno se bavim pisanjem drugog naučnog rada i novim istraživanjima. To će biti predstavljeno u decembru na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i nadam se da će novi rad biti objavljen u slijedećem dijelu Zbornika „Mladi i srbistika“.

Marljivi učenici ove škole su osnovali i jezičku patrolu, jer im kako kažu smetaju jezičke greške koje najviše uočavaju na društvenim mrežama.

Jedna od njih Marta Vučković, učenica 3. razreda kaže da su pokušali prikazati najčešće jezičke greške koje uočavaju.

“Pokušali smo kroz šaljive primjere da animiramo naš razred što smo i uspjeli, takođe, dakle tu smo prikazali kao što sam već rekla neke najčešće greške i pokušali smo da podignemo svijest koliko je pismenost važna i koliko današnja omladina uopšte ne obraća pažnju na to kako se izražava niti kako piš”, ističe Marta.

Sve aktivnosti su popraćene mentorstvom i predanim radom s učenicima literarne sekcije koju vodi Sanja Babić, profesor srpskog jezika i književnosti. Ponosna je na svoje učenike.

„Da, to su učenici koji pokazuju zainteresovanost za nastavu srpskog jezika, trude se, aktivni su kako na redovnoj nastavi, tako i u vannastavnim aktivnostima i ja sam zaista ponosna na njih“, navodi profesorica Babić.

kozarski.com