Heroji su među nama, a jedan od njih je Prijedorčanin Zoran Šara, koji je darovao krv 144 puta. Dobrovoljni davalac krvi je od 1980. godine, a za ovaj humani čin dobio je brojne nagrade. U njegovu knjižicu do sada je upisano 129 darivanja, a preostalih 15 nije, jer kako priznaje, bilo je situacija kada je u danu dva puta darovao krv, pa nije smio pokazati knjižicu. Zato ima opravdan razlog. Ističe da je važno čovjeku u život vratiti osmijeh.

“Kada nekome pomognem i kada ga nakon toga sretnem nasmijanog, to je nešto najveće za mene. Želim da poručim svima, naročito mladima, da dođu u Službu za transfuziju koja se nalazi u prijedorskoj bolnici, da se pregladaju i pruže ruku. To je spas za mnoge”, istakao je Šara.

Dobrovoljno davalaštvo krvi u Prijedoru ima dugu tradiciju, ističu u Crvenom krstu. Pored saradnje sa pojedincima i radnim kolektivima s područja grada, njihova značajna aktivnost je i animiranje mladih ljudi da daruju krv. Samo tokom tradicionalne akcije “Moje prvo darivanje krvi” godišnje bude prijavljeno preko 100 srednjoškolaca.

U Republici Srpskoj zalihe krvi su na zadovoljavajućem nivou, a zbog ograničenog roka trajanja potrebno je da se dobrovoljni davaoci odazovu akcijama, ističu u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

kozarski.com