U Osnovnom sudu u Prijedoru danas je okončan glavni pretres u predmetu u vezi sa neiskorištenim vakcinama protiv virusa korona i za ponedjeljak, 27. novembra, zakazno izricanje presude.

Na današnjem ročištu završne riječi iznijeli su tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Sanja Đaković i advokat Savan Zec, branilac optužene Milice Otković, načelnika Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor.

Prethodno je odbrana u nastavku izvođenja materijalnih dokaza uložila u sudski spis inicijativu tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodana Javora o pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika Aleksandra Škorića u kojoj je navedeno da je u vrijeme predmetnog događaja došlo do propusta jer portiri nisu obavljali noćni rad.

Sud je danas kao dokaze prihvatio i video-zapise sa nadzornih kamera u Domu zdravlja u dane kada se desio sporni događaj sa vakcinama, a koji takođe potvrđuju da portira nema u noćnim smjenama, kao i listinge mini data logera na kojima je odbrana insistirala od početka postupka, budući da su od 16. aprila 2021. u posjedu tužilaštva, ali ih nije vještačilo.

Oni pokazuju kretanje temperature u zamrzivaču u kojem su vakcine čuvane 12. aprila 2021. godine, kada je došlo do prekida hladnog lanca, a gdje se vidi da je po nestanku struje, u 4.56 časova u zoru, u narednih 39 minuta temperatura bila u propisanom rasponu – do 17 stepeni Celzijusovih ispod nule.

Prema tvrdnjama odbrane, 39 minuta je dovoljno vrijeme da se za vakcine obezbijedi alternativni izvor napajanja strujom, ali se to nije desilo budući da u noćnoj smjeni nije bilo portira.

Tužilac Sanja Đaković rekla je da je tužilaštvo vještačilo i period nakon 7.25 časova jer su tada temperature bile u plusu.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor je u oktobru 2021. godine podiglo optužnicu protiv Otkovićeve za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i donijelo naredbu o obustavi istrage protiv drugog lica obuhvaćenog istragom, S.J. iz Prijedora.

U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine privremeno je obustavljeno vakcinisanje stanovnika protiv virusa korona budući da je došlo do prekida hladnog lanca u zamrzivaču u kojem su čuvane 1.342 doze vakcine “sputnjik”.

Krivični postupak počeo je izjašnjenjem optužene o krivici 1. februara prošle godine, postupak vodi sudija Nebojša Manojlović, a u glavnom pretresu od 13. decembra prošle godine do danas održano je deset ročišta.

SRNA
Foto – ilustracija