U Prijedoru je, povodom početka globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” održan okrugli sto o seksualnom nasilju. Seksualno nasilje nije privatna stvar, a neophodna je koordinacija svih relevantnih institucija kako bi se seksualno nasilje spriječilo, te žrtva zaštitila, rečeno je ovom prilikom.

“Kada je riječ o prijedorskoj regiji do sada imamo evidentiranih 15 krivičnih djela seksualnog nasilja nad djecom i nad odraslima. To predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine. Na ovom okruglom stolu okupili smo predstavnike relevantnih institucija sa područja prijedorske regije kako bi im predstavili prijedlog standardnih operativnih procedura za podršku žrtvama seksualnog nasilja”, rekla je Gorica Ivić, izvršni direktor Fondacije “Udružene žene” iz Banjaluke.

Multisektorski pristup je važan kako bi se onemogućilo da seksualno nasilje prođe nekažnjeno. Prijedor je primjer dobre prakse. Najčešće je Centar za socijalni rad prva adresa na koju se žrtve nasilja javljaju.

“U prvih deset mjeseci ove godine Centar za socijalni rad je evidentirao 178 prijava, a tokom cijele prošle godine evidentirane su 153 prijave nasilja u porodici. U porastu je broj prijava, a u porastu je i broj djece koja su prisustvovala nasilju u porodici ili koji su bili direktne žrtve. Ove godine imamo više izrečenih hitnih mjera zaštite žrtava nasilja u porodici”, rekla je Dragana Grujičić, socijalni radnik u Centru za socijalni rad.

Da je nasilje u porodici u porastu, potvrdili su i iz Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

“U prethodnom periodu imali smo krivičnih djela iz oblasti nasilja. Najveći broj tih krivičnih djela se odnosio na nasilje u porodici. Pokušavamo da adekvatno odgovorimo tom izazovu, svaki slučaj je poseban za sebe i ne možemo da primjenimo jedinstveno postupanje u svakom slučaju, ali možemo da, zavisno od okolnosti kako se dešava to nasilje, pokušamo na najbolji način da zaštitimo žrtvu i da procesuiramo izvršioce tih krivičnih djela”, rekao je Mladen Mitrović, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

Okrugli sto u Prijedoru održan je u okviru projekta kojim koordinira Fondacija “Lara” iz Bijeljine, podržava “UN Women”, a partner je Fondacija “Udružene žene” iz Banjaluke.

kozarski.com