Policijska uprava /PU/ Prijedor podnijela je u prošlom mjesecu deset izvještaja za krivična djela nasilje u porodici za područje Prijedora, što je za jedan više nego u septembru, što je blagi porast, izjavio je danas Nemanja Predojević iz ove uprave.

On je na redovnom mjesečnom sastanku multisektorskog tima za borbu protiv nasilja u porodici grada Prijedora rekao da su ostali slučajevi koji su bili u radu zavedeni kao izvještaji i preduzetim mjerama i radnjama.

Socijalna radnica Centra za socijalni rad Prijedor Dragana Grujičić ukazala je na pozitivan trend povećanja broja izrečenih hitnih zaštitnih mjera prema počiniocima porodičnog nasilja.

“Lani smo ih imali ukupno tri, a ove godine do sada imamo sedam. Ne treba se uzdržavati od iniciranja te mjere jer je pitanju ne kazna već preventiva i moram reći da se u Prijedoru, u poređenju s nekim drugim sredinama, ova procedura završava u najkraćem mogućem roku”, navela je Grujičićeva.

Član tima iz PU Prijedor Milan Laćman rekao je da policija ima dobru saradnju sa sudom koji izriče zaštitne i hitne mjere zabrane i da pažljivo i detaljno postupa u slučajevima visokog rizika ugroženosti, a da s druge strane ima apsolutno neutemeljenih prijava.

“Neko dođe `iz ljute glave` i kaže da samo hoće da mi nekog zastrašimo. To nije naš posao i procedura se moramo držati”, naveo je Laćman.

On je potvrdio da je među prijavljenim počiniocima porodičnog nasilja za oktobar i jedan policijski službenik iz ove uprave i da je, pored redovnog postupanja kao i kod svakog drugog slučaja, pokrenut disciplinski postupak protiv tog policijskog službenika zbog toga što je prijavljen da je počinio krivično djelo.

Dragica Plavšić Stojanović iz Gradske uprave najavila je za 30. novembra prvi sastanak Grupe za koordinaciju za sprečavanje nasilja u porodici na kojem bi trebalo da se usvoje poslovnik o radu, pravilnika o zaštiti podataka i etički kodeks, te da se izabere sekretar novoosnovanog tijela, te pozvala članove da se upoznaju o radnom materijalu i pripreme primjedbe i prijedloge koje će iznijeti na sastanku.

Današnjem sastanku domaćin je bio Aktiv direktora srednjih škola, održan je u Srednjoškolskom centru, a prisustvovali su mu i predstavnici bolnice “Dr Mladen Stojanović”, Doma zdravlja, Centra “Sunce”, Aktiva direktora osnovnih škola i medija, a čini ga još i predstavnik Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koje je timu dostavilo podatak da je u oktobru bilo 20 prijava iz regije koju ovo tužilaštvo pokriva.

SRNA