Voda u Bistrici u neposrednoj blizini kopa gdje se odnedavno kopa ugalj sadrži količine aluminijuma dvadeset puta veće od dozvoljenih. Aluminijum, nikl i gvožđe odgovaraju klasi 5, potvrdila je analiza Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Mangan u vodi iz Bistrice odgovara klasi 4 a ukupni azot klasi 2. “Vrijednost ostalih ispitivanih parametara odgovaraju prvoj klasi kvaliteta površinskih voda“, piše u analizi Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u koju je Gerila info imala uvid. Analiziran je uzorak vode uzet iz potoka Crljenača koji protiče kroz to selo.

Analizu vode iz potoka Crljenača naručio je Centar za zaštitu životne sredine iz Banjaluke.

“Bistrica od lignita”: Ko kopa po Republici Srpskoj? – VIDEO

“Ono što mi možemo da uradimo jeste da sa ovim podacima izlazimo u javnost dalje i da idemo prema organima koji su zaduženi za riješavanje tih problema jer to je jedan ogroman ekološki problem. Voda u kojoj se nalazi aluminijuma dvadeset puta nego što smije i koliko maksimalno može da bude je jedan veliki ekološki problem. Međutim, poučeni ranijim iskustvima inspekcije na žalost ne rade onaj posao koji treba da rade. Uopšte ga ne rade, oni će izaći na teren i odokativno reći voda je dobra i to je to“, rekao je, za Gerila info, Dragan Ostić iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Bistrica je selo na pola puta između Banjaluke i Prijedora na području prijedorske opštine. U centru pažnje javnosti postala je zbog rudnika uglja koji je otvoren u tom selu i zbog protesta mještana.

Inače otvaranje rudnika pratila je i još uvijek prati netransparentnost. Mještani tvrde da je uvođenje investitora u posao učinjeno na brzinu i uz kršenje različitih propisa.

Investitor je firma Drvo export iz Teslića u vlasništvu odbornika SNSD Srđana Klječanina. Ugalj iz Bistrice se odvozi u Srbiju kamionima kompanija koje se dovode u vezu sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojičićem. Obojica su “poznati” Srbi sa Kosova i Metohije, bliski Srpskoj listi i Srpskoj naprednoj stranci na čijem čelu je Aleksandar Vučić. Iz kabineta predsjednika Republike Srbije nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa rudnicima u Republici Srpskoj i navodima o povezanosti pojedinaca koji su bliski Vučiću sa kopanjem po Republici Srpskoj.

Aluminijum, čije veliko prisustvo u vodi iz Bistrice je otkrila analiza Instituta za javno zdravstvo, metal je koji se često može naći u vodi za piće. U vodu dospijeva prirodnim putem. Njegove povećane koncentracije u vodi za piće mogu negativno uticati na zdravlje ljudi. Specijalizovani sajtovi koji se bave kvalitetom vode za piće navode da do povećane koncentracije aluminijuma u vodi dolazi i zbog rudarskih aktivnosti.

gerila.info