Promocijom monografije “Silvana” autora Davora Vidakovića u gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je otvorena manifestacija “Prijedorska zima 2023”.

Riječ je o monografiji o Dobojki Silvani Armenulić koja je poginula prije 47 godina u tragičnoj nesreći.

“O njoj je mnogo toga rečeno, nažalost, preko 70 odsto neistina, a grad Doboj je dao Silvani ulicu i inicirao još niz aktivnosti, a jedna od tih je izrada i ove monografije”, rekao je autor monografije Davor Vidaković.

On je dodao da Grad Doboj stoji iza čitavog projekta koji je krenuo zahvaljujući bivšem gradonačelniku Obrenu Petroviću.

“Monografija ima preko 500 stranica i objašnjava i prikazuje njen život od rođenja do tragične pogibije. Istraživanje je trajalo oko godinu i po dana i imali smo četrdesetak sagovornika, neku su željeli da ostanu anonimni, a neki su prihvatili da im se pomene ime”, rekao je Vidaković.

On je dodao da je tiraž monografije 1000 primjeraka kao i da je knjiga urađena po visokim standardima sa ciljem da stigne u što više domova,

“Cilj je da ovo bude jedna velika pozitivna priča o Silvani koja se nikad nije odrekla Doboja u koji je rado dolazila i kada je bila velika zvijezda. I naš slijedeći korak biće otvaranje malog muzeja Silvaninog u Doboju i festival, ali sad je fokus na predstavljanju monogorafije u što više gradova”, istakao je Vidaković.

Direktor Narodne biblioteke u Doboju Lidija Žarić izjavila je da je ova ustanova u okviru svoje izdavačke djelatnosti ove godine objavila dva kapitalna djela.

“Jedno je monografija Sprskog crkvenog pjevačkog društva Bogoljublje o posljednjih deset godina rada ovog hora, a druga je monografija ` Silvana i obje govore o kulturi grada Doboja sa dvije različite strane”, istakla je Žarićeva.

Ona je dodala da je autor Davor Vidaković monografijom “Silvana” napravio priču o ženi koja je Dobojka i koja je označila jednu epohu bivše države kao kultni pjevač i kao neko ko je u to vrijeme bio toliko poznat da mi i danas poznajemo njene pjesme iako je toliko vremena prošlo od njene smrti.

Žarićeva je istakla da je potvrda kvaliteta monografije stigla na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu gdje je knjiga doživjela veliku pažnju i tim potvrdu opravdanosti njenog pojavljivanja u javnosti.

“Veliko je interesovanje ljudi svih uzrasta koji su željeli da čuju nešto o ovoj Dobojki koja je označila kulturni, muzički život naše zemlje decenijama unazad. Silvana je na ovaj način dobila spomenik u svom gradu”, istakla je Žarićeva.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je da je ovo bilo književno-muzičko veče i svojevrstan spektakl za početak Prijedorske zime 2023.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su članovi Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, orkestar Stefana Miloševića i vokalni solista Tamara Ćirić.

Prijedorska zima nastavlja se u četvrtak 14.decembra kada će u gradskoj čitaonici biti održana radionica izrade novogodišnjih čestitki za najmlađe školskog uzrasta pod nazivom “Čestitke nisu zaboravljene”.

prijedorgrad.org