Prijedorsko Udruženje žena „Herba“ organizovalo je novogodišnji bazar i predavanje o ljekovitom bilju. Na ovom podneblju ima dosta samoniklog ljekovitog bilja, ali nema tradicije koja bi sa koljena na koljeno prenosila neophodno znanje i vjerovanje u korisnost alternativne medicine. „Još uvijek je mala svijest o značaju ljekovitog bilja. Imamo veliko bogatstvo i neiskorišten potencijal bilja koje propada pored naših nogu“, kaže Svjetlana Kondić, predsjednica Udruženja.

Nastavnica u penziji Branka Davidović kaže da od malih nogu vjeruje u ljekovito bilje. Ona dodaje da priroda ima sve što je potrebno za očuvanje zdravlja i da to treba iskoristiti. „Još u mladosti, dok mi je majka bila živa, sakupljali smo ljekovito bilje. Sad kad mi je vrijeme dozvolilo, 14 godina sam već u penziji, spremam tinkture, meleme, sirupe. Sve to radim zarad svoje porodice. Isključivo radim samo za svoju porodicu, za svoje unučiće, za svoju djecu i drage prijatelje“, ističe Davidovićeva.

Među našim sugrađanima koji se ljekovitim biljem bave za sebe i svoju dušu je i Ranko Prodan. On ističe da redovno pije čajeve, a ljekovite biljke sam uzgaja i bere one samonikle. „To je nešto što za mene predstavllja broj jedan pored sirove ishrane. U prirodi imamo maltene sve. Priroda nam je dala to, ali eto ne koristimo kako treba. Od raznih čajeva koji nam mogu toliko pomoći u životu, posebno pored ovih raznih bolesti koje su se pojavile, ljudi nisu ni svjesni. Mnogi autori su to objašnjavali da ćemo imati lijek nadohvat ruke, ali nećemo ga znati koristiti“, kaže Prodan.

Članice Udruženja žena „Herba“ bave se uzgojem i preradom ljekovitog aromatičnog i začinskog bilja. Planiraju proširiti ponudu i povezati se sa drugim udruženjima u gradu i regiji. „Trenutno imamo 6 članova. Nadamo se da će ovo predavanje i ovaj marketinški dio koji smo uradili, privući nove članice koje će nam se pridružiti kako bi pojačali naše redove, kako bi osnažili žene što se tiče ženskog preduzetništva na ovom terenu i kako bi ova priča zaživjela na mnogo većem i širem nivou u prijedorskoj regiji“, kaže Kondićeva.

Pokrovitelj novogodišnjeg bazara i predavanja o ljekovitom bilju koje je organizovalo Udruženje žena „Herba“ je Grad Prijedor.

kozarski.com