Radnici Zavoda za izgradnju grada Prijedora stupili su u štrajk upozorenja. Traže smjenu rukovodstva, isplatu svih zaostalih primanja i uspostavljanje kvalitetnije saradnje sa gradom kao osnivačem.

Zavod za izgradnju grada Prijedora zapošljava 28 radnika. Osim njih petoro, koji su na bolovanju, ostali su stupili u štrajk upozorenja, navode u Sindikatu.

– Svi mi radnici većinom smo u kreditu i onda smo automatski, na neki način, već blokirani i vrlo je teško. Pogotovo kad imamo djecu i razne obaveze svakodnevne koje iz toga proizilaze – kaže Tihomir Јovanović radnik Zavoda za izgradnju grada Prijedora.

Štrajk je najavljen prošle sedmice, a u međuvremenu je isplaćena zaostala oktobarska plata. Naknada za prevoz nije isplaćena šest mjeseci, navode u Sindikatu. Ove sedmice obustavljaće rad od devet do 10 časova. Ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, 3. januara stupiće u generalni štrajk.

– Razlozi su neisplaćene plate, neisplaćeni doprinosi i ostala primanja radnika. To je jedan samo od razloga. Drugi razlozi su, možemo navesti i to da je narušena saradnja sa osnivačem, gdje mi kao radnici pokušavamo, naravno naš osnivač je grad i želimo što bolju saradnju i imamo kapaciteta da tu saradnju i ispoštujemo, ali od strane Uprave možemo reći da je ta saradnja narušena – smatra Bojan Hrgar predsjednik Sindikata u Zavodu za izgradnju grada Prijedora.

Nastojali smo da čujemo i stav direktora Zavoda Tihomira Timarca, koji je prvo pristao da da izjavu, ali kasnije nije odgovorao na naše pozive.

Prijedorski Zavod za izgradnju ove godine je od Gradske uprave dobio poslove u vrijednosti od oko 800.000 maraka. Mandat uprave ističe sredinom marta.

RTRS