Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor održala je redovnu programsko izvještajnu Skupštinu na kojoj je usvojen izvještaj o radu za 2023. godinu, te plan i program rada za 2024. godinu.

U svečanom dijelu uručene su zahvalnice za zaslužne ustanove i pojedince u Prijedoru.

Srebrni znak koji je značajno priznanje Crvenog krsta Republike Srpske, dodijeljen je Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, srednjoj Mašinskoj školi i volonterki Crvenog krsta Anđi Rusmir.

Rusmirova priča da je veoma počastvovana dobijenim priznanjem.

“Ja sam radila u Crvenom krstu 20 godina i to u jednoj od najvažnijih službi, službi traženja koju sam vodila na nivou regije Prijedor tih 20 godina, u vrijeme kada je to bilo izuzetno teško u vrijeme rata i poratno vrijeme. Otišla sam u penziju prije 10 godina, još uvijek sam volonter te, za mene najhumanije organizacije u svijetu”, ističe Rusmirova.

Pomoćnik direktora OŠ “Dositej Obradović” Biljana Banović kaže da rado sarađuju sa Crvenim krstom, te da je Srebrni znak priznanje za dugogodišnje akcije u kojima učestvuju učenici.

“Za našu školu mnogo znači priznanje, pogotovo što se radi o organizaciji Crvenog krsta, zato što je naš rad prepoznat, rad naših učenika i radnika“, rekla je Banovićeva.

Iz prijedorskog Crvenog krsta kažu da su ponosni na ovogodišnje dobitnike Srebrnog znaka, te da su oni potencijalni dobitnici i zlatnog znaka za pet godina. Sekretar GO Crveni krst Prijedor Zoran Veselinović podsjeća da su imali značajne aktivnosti u prošlih godinu dana. Među njima je bila i podjela brašna koje je donirala Vlada Republike Srpske.

“Kad je bila prva donacija od 15,5 hiljada tona brašna, mi smo na najtransparentniji način to podijelili, bili su prezadovoljni i odmah je uslijedila druga količina od 17 hiljada tona koje smo u saradnji sa regionalnim kancelarijama Mjesnih zajednica na najtransparentniji način podijelili onima kojima je ta pomoć bila najpotrebnija”, rekao je Veselinović.

Dodaje da su značajna i dva DREF projekta, a koja su u vezi sa poplavljenim porodicama.

“Za decembarske poplave, zbog našeg pravovremenog izvještavanja u saradnji sa nadležnim gradskim Odjeljenjem i Civilnom zaštitom uspjeli smo da 50 porodica dobije lično po 500 KM, koje im je poštar donio na adresu, a po drugom DREF projektu 32 porodice su dobile 500 KM i robnu pomoć i još je 18 porodica dobilo pomoć koja nije zanemariva, to su bili paketi hrane higijene i alata za saniranje tragova koje poplave iza sebe ostavljaju”, kaže on.

Iz Crvenog krsta su pohvalili saradnju sa mlađim volonterima. Podsjećaju da aktivnosti ove organizacije nisu samo podjela socijalne pomoći, već i edukacija stanovništva iz određenih oblasti kao što su pružanje prve pomoći i razvijanje humanosti.

kozarski.com