Opština Sanski Mosta dala je zeleno svijetlo na sporazum o izgradnji vodovodne mreže kojom će se oko 500 domaćinstava sa područja susjedne opštine Oštra Luka, koja se nalazi u Republici Srpskoj priključiti na gradski vodovod. Time su, kako je poručeno sa zajedničkog sastanka predstavnika ove dvije opštine, stvorene sve pretpostavke za početak realizacije ovog projekta.

Na zajedničkom sastanku načelnika Sanskog Mosta Farisa Hasanbegovića i predstavnika opštine Oštra Luka dogovorene su sve pretpostavke da već naredne godine pitka voda poteče entitetskom granicom.

Lokalne vlasti u Sanskom Mostu su se obavezale da će obezbijediti sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta za Oštru Luku a cijena vode će biti jednaka cijeni koju plaćaju domaćinstva u ovoj opštini.

Partneri u realizaciji ovog projekta je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Sanskog Mosta te UNDP i Vlada Švajcarske kroz MEG projekat koji je usmjeren na poboljšanje kvaliteta usluga lokalnim zajednicama u BiH.

Priključkom na gradski vodovod Sanskog Mosta biće rješen decenijski problem ove lokalne zajednice, budući da Oštra Luka nema adekvatna izvorišta pitke vode, kaže Dragan Stanar, predsjednik Skupštine opštine Oštra Luka.

Čitav projekat vodosnabdijevanja Oštre Luke koštaće oko 2,5 miliona maraka a podrazumijeva izgradnju vodovodne mreže u dužini od sedam kilometara između Sanskog Mosta i Oštre Luke. Zvaničnici ove dvije opštine su saglasni da je ovo jedan od primjera kako se može uspješno sarađivati i međusobno pomagati bez obzira gdje ko živi.

rtvbn.com