U prijedorskom naselju Urije je tradicionalno, ispred porostorija Mjesne zajednice Prijedor 2, nedaleko od Crkve Svetog proroka Ilije, organizovan doček i kićenje ovogodišnjeg badnjaka.

Kako je i uobičajeno, badnjak je dočekan uz krajiške pjesme i kolo.

Kum ovogodišnjeg badnjaka Stevica Dronjak istakao je da je kumstvo badnjaka za njega i njegovu porodicu velika čast.

-Jutros smo poranili da usječemo badnjak u Palančištu i danas obilazimo našu mjesnu zajednicu. Ispoštovaćemo sve naše običaje a siguran sam da će badnjak biti dočekan sa radošću i veseljem kuda god budemo prolazili – rekao je Dronjak.

On je iskoristio priliku želim da svim vjernicima, građanima Prijedora, koji Božić dočekuju po julijanskom kalendaru uputi iskrene čestitke.

-Želim da vam Badnji dan i Božić prođu u miru, sreći i veselju, da ih proslavite u krugu porodice i prijatelja. Ovo je najradosniji praznik, treba da poštujemo i volimo jedni druge – dodao je kum badnjaka Stevica Dronjak.

Svečanosti dočeka badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kao i nekadašnji gradonačelnik Marko Pavić.

Inače, badnjak na Urijama se prevozi na starinski način, zaprežnim vozilom.

Nakon kićenja badnjak je krenuo na višečasovni put širom Urija, Čirkin Polja, Aerodromskog naselja…

Službama bdijenja i paljenje badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Nalaganje badnjaka ispred Crkve Svetog proroka Ilije, te u svim parohijama na području Prijedora, planirano je za 16:00 časova.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com