Završne riječi odbrane

Portal prijedordanas.com u nastavcima donosi izbor izgovorenog pred Osnovnim sudom u Prijedoru tokom krivičnog postupka po optužnici Okružnog javnog tužilaštva /OJT/ Prijedor, iz oblasti privrednog kriminala, protiv načelnice Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milice Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 vakcine Sputnjik Ve i imovinske štete za Republiku Srpsku od 45.010,68 KM.

U prvostepenom postupku Milica Otković je oslobođena krivice.

Danas donosimo dijelove završne riječi odbrane iznesene na posljednjem ročištu glavnog pretresa 22. novembra 2023. godine. Sudija je Nebojša Manojlović, okružni javni tužilac Sanja Đaković, a branilac Milice Otković je advokat Savan Zec.

BRANILAC DAJE ZAVRŠNU RIJEČ: Prije iznošenja pripremljenog pisanog otpravka završne riječi, odbrana će se samo osvrnuti na pojedine navode iz završne riječi tužilaštva. Prvi takav navod jeste citiranje odnosno parafraziranje vještaka elektro struke o tome kako nakon prekida električne energije vakcine se neće otopiti u periodu od 24 do 36 sati, ako sam ja dobro razumio ovu tvrdnju. O svojstvima vakcine vještak elektro struke ne zna apsolutno ništa. Znači, o svojstvima vakcine ovdje može nešto da nam kaže u svojstvu stručnjaka epidemiolog ili neki hemičar ili neko ko je te struke, koja zna šta se u tim vakcinama nalazi i kakva su hemijska svojstva vakcina, a to sigurno Željko Trninić nije. Drugo, da je to zaista tačno što Željko Trninić kaže onda ovog krivičnog predmeta uopšte nebi ni bilo. Ako se te vakcine ne otapaju u periodu od 24 sata od prestanka električne energije, u 8 sati ujutro te vakcine bi i dalje bile ispravne i bile bi iskorištene i ove optužnice ne bi bilo i ovog krivičnog postupka ne bi bilo, tako da Željko Trninić apsolutno ništa ne zna o ovim vakcinama i nije kompetentatn u tom dijelu da se izjašnjava i to apsolutno nije ni bio njegov predmet vještačenja, te je potpuno nebitna, paušalna, proizvoljna i na kraju netačna tvrdnja o periodu u kom navodno ta vakcina se neće otopiti, jer upravo materijalni dokazi koji su izvedeni, pa, evo, čak i današnji dokaz, dokazuju da je nakon 40 minuta došlo do ugrožavanja integriteta tih vakcina odnosno da je u roku od tačno 39 minuta od nestanka električne energije došlo do povećanja temperature na 16 stepeni što je ta kritična tačka kad te vakcine moraju da se počnu iskorištavati, tako da sve navedeno uključujući i materijalne dokaze u potpunosti pobijaju ovakvu tvrdnju optužbe koja je sad iznesena u završnoj riječi.

Ne samo da su dokazani svi navodi i tvrdnje odbrane, već izvedeni dokazi ukazuju da je činjenično stanje po optužbu još i gore nego što je odbrana tvrdila u uvodnoj riječi.

A kada govorimo o vještačenju, vještak optužbe je posebna priča. Biljana Stjepanović /…/ je u momentu izrade nalaza i mišljenja od 26.5.2021. godine isključivo diplomirani pravnik za bezbjednost i kriminalistiku. U tom momentu ona nije vještak bilo koje struke i zato njen potpis na strani 50. nalaza i mišljenja od 26.5.2021. godine ne znači apsolutno ništa, kao što ni taj dokaz nema nikakav značaj. Zbog toga je izbjegavala na glavnom pretresu dati konkretne odgovore na pitanja koja su se ticala njenih stručnih kvalifikacija, a naročito na pitanja kojima je traženo da se izjasni koju je to ona školu završila da bi stekla status vještaka. Na kraju smo na osnovu rješenja ministra pravde Republike Srpske od 9.2.2023. godine saznali da ona prije tog datuma zaista nije bila vještak. A kako je to postala na osnovu ovog rješenja bez naznačenih stručnih kvalifikacija je sasvim drugo pitanje.

Na glavnom pretresu dana 19.1.2023. godine je ispitana kao svjedok optužbe Dušanka Smiljanić. Između ostalog, relevantan je dio ispitivanja u kom svjedok odgovara na pitanja o imenovanju osobe nadležne za praćenje hladnog lanca u okviru HES-a Doma zdravlja Prijedor. /…/ Dopis JZU Doma zdravlja Prijedor /…/ od 25.9.2023. godine dokazuje da takva odluka za 2021. godini ne postoji. Krivično djelo “Davanje lažnog iskaza” je propisano članom 335. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a stavom 3. ovog člana je predviđeno da davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku predstavlja teži oblik ovog krivičnog djela sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Isto bi se odnosilo i na svjedoka optužbe Milenka Jokića koji svjedoči da optuženu vidi i sa njom komunicira u prostorijama JZU Dom zdravlja Prijedor dana 27.8.2020. godine, kada se ona nalazi sa svojom porodicom na moru u Neumu.

Pojam profesionalni frižider ne postoji u epidemiološkoj struci niti u bilo kom stručnom ili pravnom aktu. /…/ Taj pojam u ovaj krivični predmet uvodi svojom izjavom iz istrage svjedok optužbe Dijana Đerić, pa se na taj način ovaj pojam unosi u činjenični supstrat optužnice, bez ikakve podloge u bilo kom pravnom ili stručnom aktu. Zamrzivač marke “Beko” je kupljen upravo zbog potrebe skladištenja vakcine Sputnjik V 12.03.2021. godine, a prve vakcine su stigle i smještene su u taj frižider 15.03.2021. godine. Kombinovani frižider – zamrzivač marke “Emsas”, a ne “Esmas” kako piše u optužnici, je stigao u Prijedor 22.03.2021. godine, dakle sedam dana nakon dolaska vakcina. Jedina razlika između ove dvije marke uređaja koji su stigli u Prijedor je dio uređaja “Emsas” koji funkcionalno predstavlja frižider, a to uopšte nije bitno za skladištenje vakcina Sputnik V, jer je za ove vakcine bitan dio uređaja koji je po funkciji zamrzivač. Ne postoji nikakva odluka ili bilo kakav drugi obavezujući pravni akt kojim se naređuje skladištenje vakcina Sputnik V u kombinovani frižider – zamrzivač marke “Emsas”.

Prema izvještaju iz dopisa ZP “Elektrokrajina” /…/, do prekida snabdijevanja električnom energijom u Domu zdravlja Prijedor je došlo samo jednom i to dana 12.04.2021. godine u 04:56 časova. Prekid u snabdijevanju električnom energijom je trajao do 06:10 časova. Dakle, period bez snabdijevanja električnom energijom je 74 minute. Prema podacima uređaja mini data logger do narušavanja hladnog lanca dolazi u 05:35 časova. Znači, 39 minuta nakon prekida snabdijevanja električnom energijom. Jednostavno rečeno, u intervalu od 39 minuta neko je trebao da uključi manuelni agregat koji bi snabdijevao zamrzivač električnom energijom i do narušavanja hladnog lanca ne bi došlo. Prema podacima nalaza i mišljenja u vezi vještačenja uređaja mini data logger od 26.05.2021. godine, što je dokaz iz optužnice, sud neće moći ništa utvrditi, jer istražni organi nisu dostavili očitanje podataka uređaja mini data logger prije 07:40 časova dana 12.04.2021. godine, te tih podataka ni nema u navedenom nalazu i mišljenju Jedinice za forenziku – Kriminalističko tehnički centar MUP-a Republike Srpske. /…/ A sada znamo da je i Okružno javno tužlaštvo u Prijedoru u posjedu ovih kompletnih podataka još od 16.4.2021. godine.

Zaključak koji bi svaki razumni posmatrač mogao izvesti slušajući iskaze ovih svjedoka na glavnom pretresu je da nema ni pouzdanosti, ni jasnoće, ni uvjerljivosti u ovim iskazima u smislu potvrde navoda koji su izneseni u optužnici. A što za logičnu posljedicu treba da ima donošenje presude kojom se optužena oslobađa od optužbe.

KRAJ

Katarina Panić – prijedordanas.com

EKSKLUZIVNO – Serijal tekstova: Iz sudnice o slučaju 1.342 vakcine prijedorskog Doma zdravlja

Prvi dio – Uvodna riječ odbrane

Drugi dio – Svjedočenje Dijane Đerić

Treći dio – Svjedočenje Sandre Kusonjić

Četvrti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 1. dio

Peti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 2. dio

Šesti dio – Svjedočenje Aleksandra Škorića

Sedmi dio – Svjedočenje Milana Knjeginjića

Osmi dio – Svjedočenje Aleksandre Bašić

Deveti dio – Svjedočenje Dalibora Lajića

Deseti dio – Svjedočenje Draška Brezičanina

Jedanaesti dio – Svjedočenje Milenka Jokića

Dvanaesti dio – Svjedočenje Miroslava Senića

Trinaesti dio – Svjedočenje Željka Trninića

Četrnaesti dio – Svjedočenje Biljane Stjepanović

Petnaesti dio – Izvođenje materijalnih dokaza

Šesnaesti dio – Završne riječi Tužilaštva