Opština Oštra Luka realizuje aktivnosti s ciljem izgradnje vodovodnog sistema u saradnji sa susjednom opštinom Sanski Most i uz podršku UNDP-a, a u ovoj fazi najviše se odnose na prikupljanje dokumentacije, rekao je Srni predsjednik Skupštine opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

Stanar je naveo da je Vlada Republike Srpske obezbijedila pola miliona KM u septembru 2022. godine za prvu fazu radova.

“Riječ je o 3,4 kilometra cjevovoda uz magistralni put Oštra Luka – Sanski Most. Izvođač je izabran i radovi su u toku”, rekao je Stanar.

On je podsjetio da je u aprilu prošle godine opština Oštra Luka bila raspisala javni poziv za dugoročni kredit za ovaj projekat, ali da se od toga odustalo zbog izuzetno nepovoljnih kamata, te da se traže druga rješenja za finansiranje posla kojim bi opština dobila sistemsko vodosnabdijevanje prvi put.

Predstavnici UNDP-a krajem prošlog mjeseca najavili su mogućnost da izgradnja vodovoda bude nastavljena u okviru MEG projekta usmjerenog na poboljšanje kvaliteta usluga lokalnim zajednicama u BiH, da, osim naselja Oštra Luka i Koprivna, projektom bude obuhvaćeno i naselje Usorci sa desne obale rijeke Sane, kao i da se zainteresovanost za ovako obiman i koristan projekat očekuje od ambasada Švajcarske, Češke i Švedske.

Sporazum o izgradnji vodovodne mreže Sanski Most i Oštra Luka potpisali su 2020. godine, a UNDP je finansirao izradu projektno-tehničke dokumentacije prema kojoj bi u to vrijeme projekat koštao oko 2,5 miliona KM.

SRNA
Foto – ilustracija