Na javnoj raspravi o budžetu grada Prijedora za 2024. godinu od 29 zahtjeva uzetih u razmatranje, u cjelosti je uvaženo deset, djelimično pet, dok je 14 odbijeno, podaci su Odjeljenja za finansije grada Prijedora.

U javnoj raspravi učestvovali su organi javne uprave, institucije lokalnog i republičkog nivoa, nevladine organizacije, privatni sektor, odbornici, boračka populacija, škole i predstavnici vjerskih zajednica.

Rudarskom fakultetu odobren je zahtjev da grad u potpunosti finansira smješta 14 studenata, Auto-moto društvu odobreno je povećanje stavke za sufinansiranje neprofitabilnih autobuskih linija i rada „pauk“ vozila sa 115.000 KM na 168.000 KM, čime su djelimično uvaženi i zahtjevi Duška Mrđe ispred udruženja autobuskih prevoznika i Aleksandra Jeftića ispred Odjeljenja za saobraćaj.

Odjeljenju za saobraćaj odobren je zahtjev da se obezbijedi 35.000 KM za izgradnju trotoara u ulici Hasana Brkića, Gradskoj tržnici odobreno je povećanje stavke sa 50.000 na 53.000 KM radi zakupa dvije tezge za romsku populaciju i video nadzora za pijacu na Pećanima, Galeriji „Sreten Stojanović“ 7.000 KM za promjenu rasvjete, a Planinarskom društvu „Klekovača“ 70.000 KM za asfalt, fasadu, monografiju i manifestacije.

Turističkoj organizaciji odobreno je dodatnih 28.000 KM za lična primanja radnika i članova upravnog odbora i za finansiranje projekata iz strategije i plana rada, Udruženju dijabetičara odobreno je 15.000 KM za nesmetan rad i Astronomskom društvu „Sirijus“ 20.000 KM za rad i nabavku astronomske opreme.

Odborniku u Skupštini grada Dušku Miletiću odobren je zahtjev da se 30.000 KM obezbijedi za izgradnju vodovodne mreže u mjesnoj zajednici Bistrica.

Miletić je jedini odbornik koji je učestvovao u javnoj raspravi.

Takva praksa nije uobičajena jer odbornici imaju mogućnost /i obavezu/ da učestvuju u kreiranju budžeta prilikom donošenja nacrta i prilikom razmatranja prijedloga budžeta.

Nacrt je usvojen 6. decembra, a prijedlog 28. decembra prošle godine, ali se Miletić tada nije javljao za riječ.

Miletić je jedini od 29 učesnika javne rasprave koji je u zahtjevu precizirao odakle novac za njegov prijedlog da se skine – sa pravne pomoći potrošačima posredstvom Udruženja građana „DON“.

Ovo udruženje zastupa interese potrošača u komisijama za reklamacije triju prijedorskih javnih preduzeća kojima je osnivač grad, učestvuje u kreiranju akata tih preduzeća koja se tiču potrošača i član je Savjeta za zaštitu potrošača ekonomskih usluga grada.

Za razliku od „Vodovoda“ i „Komunalnih usluga“, gdje se odluke o pritužbama potrošača donose konsenzusom, „Toplana“ je od te prakse odstupila i u odgovorima na prigovore potrošača navodi da predstavnik „Dona“ ima izdvojeno mišljenje.

Na čelu „Toplane“ Miletić je gotovo tri godine u v.d. mandatu koji mu omogućava da zadrži i mjesto odbornika u Skupštini grada, za razliku od Dalibora Grabeža koji se odrekao skupštinskog mandata da bi u punom mandatu mogao obavljati dužnost direktora „Komunalnih usluga“.

Što se tiče djelimično uvaženih zahtjeva, Udruženju građana „DON“ odobreno je 10.000 KM /od traženih 30.000 KM/ za uvođenje nove budžetske linije za pravna pomoć potrošačima, a Odsjeku za informaciono-komunikacione tehnologije i Dječijem vrtiću „Radost“ pojedine stavke povećane su za ukupno 20.000 KM odnosno 30.000 KM.

Odbijen je zahtjev predsjednice Upravnog odbora /UO/ Muzeja Kozare Svjetlane Vučen da se u budžetu grada otvori nova pozicija namijenjena za naknade članovima UO ove ustanove i da se za tu poziciju obezbijedi 8.995,50 KM, kao i zahtjev grupe radnika Gradske uprave koji su tražili pomoć u sufinansiranju drugog i trećeg ciklusa studija i za stručno i naučno usavršavanje u zemlji i inostranstvu.

Kako je navedeno u zapisniku s javne rasprave Odjeljenja za finansije, zbog nedostatka sredstava odbijeni su zahtjevi paroha Mladena Majkića da se obezbijedi 50.000 KM za završetak radova na Svetosavskom domu na Urijama, Doma zdravlja za dodatnim sredstvima i Udruženja gardista 1. gardijska motorizovana brigada koje je tražilo 5.000 KM za izradu monografije brigade.

Iz istog razloga odbijeni su zahtjevi Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“ da se odobrenih 70.000 KM poveća i Aleksandre Malenčić iz privatnog vrtića da se sufinasiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama poveća za 20 odsto zbog povećanja cijene usluge.

Nisu odobrena ni tražena povećanja Odsjeku za stručne i administrativne poslove sa 2.000 na 6.500 KM za nabavku opreme, Crvenom krstu sa 100.000 KM na 110.000 KM niti Boračkoj organizaciji sa 110.000 KM na 340.500 KM.

Zahtjevi četiriju stručnih srednjih škola za odobravanje sredstava za osiguranje učenika koji su na praksi nisu u ovoj fazi uvaženi zbog, kako je navelo Odjeljenje za finansije, oprečnih stavova Poreske uprave i Ministarstva finansija Republike Srpske.

„Sredstva nisu planirana, ali će biti prioritet prilikom izrade rebalansa, ukoliko se ukaže potreba“, stoji u zapisniku ovog odjeljenja.

Javna rasprava održana je onlajn od 11. do 18. decembra, a budžet u iznosu od 71.629.766 KM usvojen je 28. decembra.

Zapisnik sa javne rasprave o budžetu za 2024. godinu možete vidjeti OVDJE

Tekst i foto ilustracija – Katarina Panić – www.prijedordanas.com